Család

Középkor 2015-ben: 4 sokkoló adat a nők elleni erőszakról világszerte

Pár napja volt a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja, ami után elég rémísztő statisztikákat közölt az Independent magazin. Az derül ki a felmérésekből, hogy még mindig a középkorban vagyunk bántalmazás szempontjából.

1. Háromból egy nő átéli élete során a bántalmazás valamilyen formáját

A nők 35 százaléka részesül fizikai és/vagy szexuális erőszakban. Néhány országban még ennél is magasabb a szám: tíz nőből hét nővel esik meg ilyen fajta erőszak. Ugandában 1980-86 között a nők 70 százalékáról derült ki, hogy megerőszakolták őket a katonák, nagy részüket csoportosan. Angliában 2013-14-ben a nők 8,5 százaléka jelentette a rendőrségen, hogy családon belüli bántalmazás áldozatává vált, ugyanez a férfiaknál 4,5 százalék volt. A világméretű statisztikák szerint a nők 28,3 százaléka tapasztal bántalmazást, miután elmúlnak 16 évesek, ami elképesztően nagy szám.

4 sokkoló statisztika a nők elleni erőszakról világszerte

2. Tíz nőből egy még gyerekként megy férjhez

Több mint 700 millió nő él ma úgy, hogy gyerekkorában már férjhez adták, 250 millióan ebből 15 éves koruk előtt mentek férjhez. Azok a lányok, akik 18 éves koruk előtt házasodnak, általában nem fejezik be a tanulmányaikat, és sokkal nagyobb eséllyel válnak családon belüli erőszak áldozataivá. Az erőszakkal férjhez adásért nem is kell messzire menni: Angliában évente 300 ilyen eset történik például.

3. 133 millió lány esik át nemiszerv-csonkításon

29 afrikai és közel-keleti országban még mindig bevett szokás a női nemi szerv megcsonkítása a lányok 13 éves kora előtt. De évente nagyjából 1300 csonkításos esetet rögzítenek Angliában is.

4. 125 országnak van csak törvénye a szexuális zaklatás ellen

Ezek közül 119 országban vannak jogi következményei a családon belüli erőszaknak és csupán 52 ország lép fel a házasságon belül elkövetett nemi erőszak ellen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top