Család

Tanulni menő! – főleg akkor, ha sztárok oktatnak

Idegen nyelveket és testnevelést nem oktat a Videotanár, de azon kívül minden tantárgy megtalálható a repertoárban. Néhány kattintás és már indul is a 15 perces tanóra, amely remek lehetőség akár a buszon is egy rövid ismétlésre a dolgozat előtt.

Két évvel ezelőtt Csetényi Csaba azért találta ki a Videotanár nevű oldalt, mert neki is vannak gyerekei, és azt látta, hogy szükség van valami másra… “A mai gyerekek a virtuális világban rengeteg időt töltenek, és nekünk oda kell mennünk, hogy találkozzunk velük. Egy online oktatáson törtem a fejem, mert azt akartam, hogy a gyerekek valamilyen módon úgy érezzék, hogy tanulni menő, okosnak lenni menő! A másik nagyon fontos szempontom az volt, hogy a szövegértésük is sokkal jobb a gyerekeknek, ha nem csak olvassák, de látják is a tanulnivalót”.

Újdonság, hogy ismert emberek is tanítanak

A Videotanár legújabb dobása, hogy sztárok is tanítanak náluk, igaz, csak egy-egy leckét. Cserpes Laura, Kocsis Tibor, Oláh Gergő, Boggie, Novodomszky Éva és Bagi Iván is órát tart, amire mindnyájan hosszú ideig készültek, hogy minden jól menjen.

“Sosem gondoltam volna, hogy ez ilyen nehéz lesz, nagyon izgultam – mondta Oláh Gergő, aki az epika fogalmát ismertette. – Olyan, mintha ezeket sosem tanultam volna. Ennyi idő elteltével újra meg kellett tanulnom mindent, ami a témához kapcsolódik. Nagyon jó kezdeményezésnek tartom ezt és azt gondolom, lehet, hogy én is jobban szerettem volna a matekot, ha mondjuk Justin Timberlake oktatta volna nekem. Remélem, a diákok így lesznek a mi videóinkkal is.”

Boggie, Oláh Gergő és Cserpes Laura
Boggie, Oláh Gergő és Cserpes Laura

De nemcsak Gergő izgult a felvétel során, így volt ezzel szinte mindenki, kivétel nélkül. Cserpes Laura tápanyagokat, táplálkozást, anyagcserét, Kocsis Tibor lírát, Boggie a művészi kifejezésmódok, stíluseszközök funkcióit, Novodomszky Éva ókori görög történelmet, Bagi Iván pedig a tragédia és a komédia műfaji meghatározását választotta témájának. “Úgy izgultam a felvételnél, mint középiskolában a felelés előtt – mondta Kocsis Tibor. –  Pedig jó tanuló voltam és szorgalmas. A zene pedig mindig sokat segített a felkészülésben. Hatalmas a felelősségünk itt, hiszen jó anyagot kell átadnunk és ráadásul olyan formában, hogy az érdekelje a diákokat”.

Kocsis Tibor és Bagi Iván
Kocsis Tibor és Bagi Iván

Cserpes Laura, bár nem érezte igazán testhez állónak a tanárnő szerepet fiatal korából adódóan, a témáját kifejezetten szerette, hiszen maga is sokat foglalkozik az egészséges táplálkozással . “Sokat tanultam azalatt, míg felkészültem a Videotanár forgatására. Örülök, hogy átadhatom ezt a tudást a diákoknak, és ezzel talán hozzásegíthetem őket egy egészségesebb életmódhoz és táplálkozáshoz.”

Boggienak egy kicsit könnyebb dolga volt a többieknél, számára abszolút passzolt a tanárnői feladat, hiszen zenei képzései mellett francia–romanisztika szakirányon is végzett a főiskolán. Magabiztosan és pontosan készült fel az órájára, ahogy Novodomszky Éva is, akinek műsorvezetői múltja miatt könnyedén ment a szövegtanulás és a kamera előtti mozgás is. Bár Éva kedvenc tantárgya a magyar irodalom volt középiskolás korában, nem állt tőle messze a történelem sem. “Nagyon szuper történelemtanárom volt. Ő szerettette meg velem ezt a tantárgyat. Mindig rengeteg történetet mesélt, a tankönyvet csak iránymutatónak használta. Nagyon élveztük. Nagyon tetszik, hogy a Videotanár nemcsak a gyerekeknek szól, hanem segít nekünk, a szülőknek is abban, hogy átismételjük a tananyagokat, és tudjunk segíteni a gyereküknek a tanulásban. Nálunk ez most nagyon aktuális, hiszen az egyik kisfiam pont ötödikes.”

Novodomszky Éva
Novodomszky Éva

Ez a visszatekerhető tanár

A leckék rövidek, egy óra tananyagát 15 percben mondja el az oktató, könnyen megjegyezhető tehát. Ha mégsem ment elsőre, akkor semmi gond, vissza lehet tekerni, akárhányszor meg lehet nézni. “A tanárokat egy éven keresztül válogattuk, folyamatosan vettük fel a videókat, csak azok kerültek bele, akik igazán jól csinálták. A pedagógusok egyébként ezért kaptak pénzt, de általában nem ez volt a jellemző motiváció. Sokan presztizsből akartak szerepelni, volt olyan nyugdíj előtt álló fizikatanár, aki a rengeteg tudását, tapasztalatát nem akarta, hogy veszendőbe menjen.”

Eddig az általános iskola fölső tagozatának anyaga van fent az oldalon, de tervezik a bővítést is, azonban ez még a jövő zenéje. A Videotanár csapata a Nemzeti Alaptanterv szerint állította össze a tananyagot, és nagyon büszkék arra, hogy túl vannak az egymillió letöltésen.  A “tanórákon” kívül egy nagy kvízrendszer is fent van az oldalon, ahol kérdésekre kell válaszolni a látogatónak, ezzel is ellenőrizve, rendszerezve a tudását. Csetényi  Csaba elmondása szerint heti rendszerességgel ezt már 20 ezren használják, ami jó eredmény, mert  kb. 360 000 fölső tagozatos korú gyerek van Magyarországon.

Boggie órája a művészi kifejezőeszközökről:

A maratonnal nyerni is lehet

Minden hétvégén versenyek vannak, úgynevezett témazárók, amikor a tanultak alapján játékos formában lehet számot adni a megszerzett tudásról. Havonta pedig maratont lehet futni, azaz egy 120 kérdéses feladatsort kell kitölteni 3 nap alatt, és a legjobbak tabletet vagy okostelefont nyerhetnek. Vagyis komoly motiváció is van a tanulásra és a versenyzésre, mert tudni menő!

A tanároknak is van véleményük

A szegénységben élő gyerekek oktatásában nagy hasznát veszik a Videotanárnak, mert sokszor van ugyan számítógép az iskolában, de hiány van pedagógusokból. Csetényi Csaba szerint nagyon sok alapítványnál éppen ezért is alkalmazzák szívesen a virtuális tanárt. A külföldön élőknek is nagy segítség lehet az oldal, mert nem minden anyuka ér rá esténként még magyarázni is a gyereknek, akinek a magyar tananyagból évenként osztályozóvizsgát kell tennie. Nagyon sok ötletet, jó értelemben vett kritikát kapnak a tanároktól, hogy merre haladjanak, mit hogyan csináljanak.

Részlet Novodomszky Éva történelemórájából:

 Még több a tanulásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top