Család

Ne veszítsd el önmagad egy szerelem kedvéért

Ha félsz attól, hogy saját magad legyél, nem vállalod azt, aki tényleg vagy, akkor egyenes út vezet ahhoz, hogy elveszítsd magad egy párkapcsolatban és feloldódj benne, elveszítve az igazi énedet.

Könnyű elveszni egy szerelemben és bizonyos fokig természetes is, hogy ilyenkor eggyé akarsz válni a szerelmeddel, csak megvan az a veszélye, hogy átesve a ló túloldalára, valahol út közben feladod saját magadat. Elrejted az igazi énedet, mert félsz, hogy ha a szerelmed ráébred, ki vagy valójában, és akkor elveszíted. Ezzel pedig megölöd az igazi intimitást és a feltételek nélküli szeretet kialakulását a párkapcsolatban. Ördögi körnek tűnik, amiből csak vesztesen jöhetsz ki, de szerencsére vannak olyan szakértők, mint Chelli Pumphrey, aki kifejezetten a randevúzás és párkapcsolat témakörében life-coach, és megosztja velünk tapasztalatait.

Miért veszítjük el magunkat a párkapcsolatban?

Amikor szerelmesek vagyunk, olyan hormonok szabadulnak fel bennünk, amitől úgy érezzük magunkat, mintha repülnénk, ha a párunkkal vagyunk. Nyugodtak, boldogak, izgatottak vagyunk, és a gondolataink jelentős része a szerelmünk körül forog. Ezt kombinálva a bennünk lévő bizonytalanságokkal, félelmekkel máris készen állunk, hogy feladjuk magunkat.

Az egyik legsérülékenyebb állapot, amikor nyitottan és tárt karokkal fordulunk valaki felé abban a reményben, hogy viszontszeret minket. A helyzet magában hordozza azt a lehetőséget, hogy a másik ember mélyen megbántson minket és szétszaggassa a szívünket azzal, hogy visszautasít. Emiatt van bennünk a legnagyobb félelem, nem akarjuk, hogy fájjon, ezért énünk egyes részeit, vágyainkat, szükségleteinket, amikkel nem vagyunk kibékülve, elrejtjük a párunk elől. Vagyis nem vállaljuk önmagunkat előtte, teljes, leplezetlen valónkban.

Honnan tudhatod, hogy elvesztetted magad a szerelemben?

A határaid elmosódnak. Nem mondod el a véleményed, olyan, mintha egy szerepet játszanál. A barátaiddal szinte már nem is tartod a kapcsolatot, mert minden idődet a pároddal és az ő barátaival töltöd. Feladod a hobbikat, amiket addig szerettél. Az érdeklődési köröd átalakul az ő érdeklődési körévé. Nem tartod a napi rutinjaidat, az életedet máshogy szervezed a kedvéért, nem úgy, ahogy addig jó volt neked.

Ne veszítsd el önmagad egy szerelem kedvéért

Egy bizonyos szintig persze a párkapcsolat mindezt megkívánja, sok együtt töltött időt, változó életmódot és kompromisszumokat, de kell lennie egy határnak, ahol a te saját életed megmarad neked. A te barátaid, a te munkád, a te hobbid. Talán nem olyan gyakorisággal, mint amikor még nem volt társad, de ezeknek is kiemelt helyet kell fenntartani az életedben.

Tedd fel magadnak a következő kérdéseket. A válaszaidban rejlik az ok, hogy miért veszíted el magad egy párkapcsolatban:

  • Mindent hajlandó vagy megtenni, csak hogy szeressenek?
  • Mindennel egyetértesz látszólag, amit a randipartnered mond vagy csinál, még akkor is, ha belül elítéled?
  • Elrejted az éned egy részét, mert félsz, hogy nem fognak szeretni?
  • Csinálsz olyat, amit nem szeretnél vagy amiben nem hiszel, azért, hogy elkerüld a konfliktusokat?

Lehet, hogy te is – mint az emberek nagy része általában – félsz felfedni saját magad, mert tartasz attól, hogy ha valaki meglátja az igazi énedet fizikailag, érzelmileg, szexuálisan, lelkileg vagy mentálisan, akkor nem fog szeretni. Ez nem jelenti azt, hogy rosszul vagy bekötve, csak annyit jelent, hogy nem vagy önmagaddal kibékülve, és nem szereted magad úgy, ahogy vagy. Pedig amint ez megvan, amint megismerkedsz magaddal és megszereted magad, egyszerre már elmúlik belőled a félelem és erőssé tesz az, hogy saját magadat vállalod.

Az önelfogadás a kulcs

Ráébredsz, hogy nincs semmi baj veled, nem kell elrejteni belőled semmit, mert teljesen elfogadható és szerethető vagy. Kapsz egy megrendíthetetlen önbizalmat saját magadtól, amiben elhiszed, hogy rendben vagy, és ha valakinek nem tetszel, akkor az nem azért van, mert nem vagy elég jó, elég szép vagy elég kedves. Azt csak azért van, mert az a személy nem ismerte fel az értékeidet és nem illetek egymáshoz. Nem rólad szól vagy a te személyedről, csak nem vagytok egy hullámhosszon.

Az önelfogadással kivéded azt, hogy elvessz egy párkapcsolatban. A tökéletlenségeid nem rejtegetni való dolgok lesznek, hanem a jól ismert részeid, amelyekkel együtt szereted magad. Igazából ez az út sokkal egyszerűbb, mint akár évekig hazugságban élni és lavírozni, hogy a párod észre ne vegye egyes tulajdonságaidat. És igazából csak ebből a kiindulópontból építhető fel egy szeretetteli, egyenrangú párkapcsolat. Nincs hazugság, nincs rejtőzködés, nincs önmagad elvesztése. Bátran vállald önmagad, és bízz a saját értékeidben, ennyi a kulcs az őszinte párkapcsolathoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top