Család

CSOK 2016: nem csak a háromgyerekesek járnak jól

Emeltek a kétgyermekes családok vissza nem térítendő támogatásának összegén, és egyszerűsítették a CSOK feltételrendszerét is. A nagycsaládosok járnak a legjobban.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerint tudatos döntés volt, hogy a három vagy több gyermeket nevelő nagycsaládokat kiemelten támogatja a kormány, a CSOK kibővítésénél ugyanakkor gondoltak az egy vagy két gyermeket nevelő szülőkre és azokra is, akik még csak tervezik a gyermekvállalást.

Egyszerűsítenek a CSOK feltételrendszerén

A 10+10 millió forintos otthonteremtési támogatás azoknak jár, akik három vagy több gyermek nevelését vállalják. A még gyermektelen vagy egy-két gyermekes családok számára is módosítottak a feltételeken, így új építésű ingatlanok esetén a kétgyermekeseknek járó vissza nem térítendő támogatást 2,6 millió forintra, azaz a korábbi duplájára emelték.

A feltételrendszeren is egyszerűsítettek, mert csupán az igénylők 10 százaléka tudta elérni a kedvező energetikai besorolást ingatlanvásárlás esetén, ezért az energetikai minősítés szerinti különbségtételt eltörölték. A használt ingatlanok után járó CSOK alapösszege átlagosan 10 százalékkal nőtt. Eltörölték a 300 ezer és a 350 ezer forintos négyzetméterár-korlátot, de a maximális értékhatárt is.

CSOK 2016: előnyben a nagycsaládosok, de az egy- és kétgyermekesek is pozitív változásokra számíthatnak

Olvass még CSOK témában írt cikket az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top