Család

Ezeket ne tedd lefekvés előtt!

Aki szeretne jól aludni, kerüljön bizonyos tevékenységeket lefekvés előtt, mert ezek nagyban ronthatják nemcsak az elalvás, hanem a pihentető alvás esélyét is.

Okostelefon vagy e-olvasó használata. Már számtalan vizsgálat igazolta, hogy az elektromos kütyük bámulása vagy a tévénézés nem az alvás barátja. A belőlük áradó kékes fény ugyanis akadályozza a melatonin termelődését, amire pedig az agynak szüksége lenne az álomba merüléshez.

Bizonyos gyógyszerek szedése. Ha valaki rendszeresen gyógyszert szed, és nehezen alszik el, kérdezzen rá az orvosánál, nem lehet-e ennek oka a gyógyszer. Az antidepresszánsok például okozhatnak alvási nehézséget, de fájdalomcsillapítóknak is lehet ilyen hatásuk.

Sms-ezés. Nem maga az üzenet írása okozza a problémát, hanem amikor pont akkor érkezik meg a válasz, ahogy mi elszenderednénk – a telefonnal a fülünk mellett.

Tiltólistás tevékenységek lefekvés előtt

Csokievés. Főleg a magas kakaótartalmú étcsokikat kerüljük, de még a csokifagylaltot is. A bennük lévő koffein ugyanúgy nem hagy majd minket aludni, mintha kávét vagy teát ittunk volna.

Munkával kapcsolatos e-mailek elolvasása. Hacsak nem egy olyan levelet várunk, ami nagy megkönnyebbülést és így jobb alvást eredményez, kerüljük a munkahelyi gondokkal való szembesülést közvetlenül lefekvés előtt, mert forgolódás lesz a vége.

Alkohol fogyasztása. Az alkohol trükkös, mert álmosítónak érezzük, de a hatására megrövidül a REM-fázis, ami pedig a legpihentetőbb időszak az alvás alatt. Így legfeljebb a vacsora mellé igyunk meg egy pohár bort, de később már ne.

Forrás: health.com 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top