Család

Így marad egészséges gyermekünk foga

Sokan hiszik, hogy a tejfogak egészségére felesleges ügyelni, mert úgyis kihullanak, pedig a szuvas, rossz tejfogak a maradó fogak egészségére is kihatnak.

A szülő nagyon sokat tehet azért, hogy a gyerek fogai egy életen át erősek és egészségesek maradjanak. A rossz fogak komoly problémát jelentenek, az USA-ban például a fogszuvasodás a leggyakoribb krónikus gyerekbetegség, és nálunk is egyre több a szuvas fogú gyerek.

A legfontosabb a helyes étkezési szokások kialakítása és a szájhigiéniára szoktatás. Ne kapjon a gyerek túl sok édességet, egyen viszont sok gyümölcsöt és zöldséget, ezek mechanikai fogtisztító hatással is bírnak a mellett, hogy egészségesek.

Amint megjelennek az első tejfogak, érdemes elkezdeni a napi szintű fogmosást, erre léteznek speciális, egészen kicsi gyerekeknek kifejlesztett, ujjra húzható szilikon fogkefék. A gyerek 6-7 éves koráig a szülőnek kell végeznie a fogmosást, mert koránál fogva egy ennél kisebb gyerek még nem elég ügyes ehhez. Érdemes hagyni, hogy ő kezdje a fogmosást, hadd gyakoroljon, majd fejezzük be mi.

6-7 éves koráig a szülő fejezze be a fogmosást
A gyerek 6-7 éves koráig a szülő fejezze be a fogmosást

Ne hagyjuk a gyereknek, hogy mindenfelé hurcolja magával a csőrös poharát, főleg ha cukros ital van benne. Legfeljebb az asztalnál, étkezések során kapjon inni ilyesmit, utána pedig fogmosás. Étkezések között csak vizet igyon.

Forrás: health.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top