Család

Kezdődnek az építkezések az ajándék csokos telkeken, kevés a jelentkező

Több település is ajánlott fel ingyen telkeket a csokos építkezőknek: Balassagyarmaton, Komlón, Makón, Ásotthalmon, Csongrádon és Jászapátin is vannak érdeklődők. Komoly beruházásokra, közművesítésre is hajlandóak a települések – már ha van miért...

Ódákat zengett a sajtó a csokról, és teszi ezt most is, nem alaptalanul. Hiszen tény, hogy sok család életét könnyíti vagy épp alapozza meg a támogatás. Viszont az is tény, hogy a vártnál, vagy inkább írjuk így, megálmodottnál jóval kevesebben jutnak odáig, hogy bele is fogjanak az építkezésbe. Hogy miért? Mert egyáltalán nem egyszerű megfelelni a feltételeknek. Nem kell azt hangoztatni, hogy még nem indutak be a építkezések, és majd jövőre kezdődnek, hiszen láttuk, tudjuk, tapasztaltuk, hogy beindultak volna, ha vállalható lenne az összes feltétel. Csak hát egyáltalán nem az. Meg hát lássuk be, nem egyenlő eséllyel indul mindenki. Ugyanis ha egy családnak van 10 millió forintja, és Kelet-Magyarországon kap egy ingyen telket, valamint felveszi hozzá a 10 milliós csokos támogatást, igazán jól jár.

Viszont mi van azzal a családdal, amelyik Budapest agglomerációjában lakik, ott, ahol nemhogy nem osztogatnak telkeket, hanem az önerős 10 millióért szinte nem is lehet építkezésre alkalmas telket kapni? Ők költözzenek el? Hogy a lízingesekről ne is beszéljünk. Ők megint csak messziről nézhetik a pénzosztást.

A Magyar Idők összegezte, mi a helyzet azokon a településeken, ahol a vállalkozó szellemű családok ingyen telekhez juthatnak. Lássuk, hogy állnak a projektek: Balassagyarmaton újabb csokos család kapott telket. A múlt hónapban egy másik család is élt a lehetőséggel, bár ők fizettek egy magasabb értékű telekért. A két család már szerződést kötött a várossal, és megkezdte az építkezés előkészítését. Komlón is két újabb csokos család pályázatát tárgyalják majd. A harmadik érdeklődő pedig egy olyan telket szeretne megvásárolni, amelyet még belterületbe kell vonni. Májusban egy ötgyermekes komlói csokos család kapott egy 900 négyzetméteres, összközműves telket.

Kezdődnek az építkezések az ajándék csokos telkeken, kevés a jelentkező

Makón előnyben részesültek azok a jelentkezők, akik a pályázat benyújtásakor három vagy több gyermeket nevelnek. Öt pályázó közül három családnak ítélték oda az ingyen telkeket. Amennyiben további jelentkezők lesznek az önkormányzati telkekre, harmadik ütemben is ír ki pályázatot a város. Ásotthalmon egyelőre egy csokos család pályázata felelt meg a követelményeknek, hamarosan együttműködési megállapodást kötnek az önkormányzattal. Jászapátin érdeklődők vannak, de még egyetlen családdal sem kötött megállapodást az önkormányzat. Az első körben nyolc telket közművesítenek. Csongrádon két nagy család építkezik hamarosan.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top