Család

Csok, 2016: máris sokan belebuktak

A csok, úgy tűnik, nem mindenki számára adja meg a várta várt otthonteremtési támogatást. A számtalan jogszabályváltozás okozta buktatók miatt máris megalakult a CSOK Károsultak Facebook-csoportja.

A csokos károsultak Facebook-csoportjában jellemzően azoknak a bejegyzései találhatóak, akik osztatlan közös tulajdon miatt szenvednek – pedig sok egyéb, a gyors jogalkotási bakugrások következtében fellépő gondról is lehetett hallani, olvasni. A Nemzetgazdasági Minisztérium áprilisban hívta fel a figyelmet, hogy a februári jogszabályi változtatások értelmében az osztatlan közös tulajdonú ingatlanra nem jár csok.

A közösségi portálon olvasható olyan történet, amelyben a már korábban elbírált és már ki is fizetett támogatást a jogszabályváltozásra hivatkozva visszakérte a bank. A Nemzetgazdasági Minisztérium kiemelte: a szocpol igénylésének feltétele, hogy az igénylő vagy igénylők a támogatott ingatlanban kizárólagos tulajdonnal rendelkezzenek, amit osztatlan közös tulajdon esetén nem tudnak teljesíteni.

Az emiatt bajba kerülteknek a bankok és a minisztérium is azt tanácsolja, hogy gyors telekmegosztással vagy társasházzá alakulással próbálják megoldani a helyzetet, és azt követően nyújtsák be igényüket az otthonteremtési kedvezményre. Ugyanakkor a telekmegosztás – amely sok esetben egyáltalán nem oldható meg – és a társasházzá alakulás nem az eladó feladata, így az egész hercehurca tehát eleve csak akkor jöhet szóba, ha az eladó ragaszkodik a vevőjéhez. De ebben az esetben is a tulajdonostársak hozzájárulása és közreműködése szükséges a csöppet sem egyszerű lebonyolításhoz.

A jogszabályi előírások szerint a csokot azok kaphatják meg, akik új, meghatározott alapterületű összkomfortos lakást vásároltak vagy építtettek, és rendelkeznek az ingatlan használatbavételi engedélyével, vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal. A lakástámogatásra való jogosultság megállapítását pedig a vevő legkésőbb az adásvételi szerződés megkötésétől számított 120 napon belül kérheti a banktól. Mindez azt jelenti a valóságban, hogy a csokot igénylők legfeljebb akkor szerződhetnek a bankokkal, ha biztosak abban – amely pedig csöppet sem rajtuk múlik –, hogy négy hónapon belül a kivitelező elkészül az ingatlannal – tudta meg az én pénzem portál.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top