Család

Művészet- és állatterápia: milyen gyerekeknél hatásosak ezek a gyógymódok?

Ott, ahol a szavak kevésnek bizonyulnak, az érzelmekre, érzékekre ható zene és az állatok közelsége segíthet. Lássuk, miért hatásosak az állatterápiák és a művészetterápiák!

A rajzolás, a festés, a zene, de egy bizalmat árasztó ló vagy egy kis nyúl is rengeteget segíthet a gyermekek kreativitásának kibontakoztatásában és egy-egy gyógyulási folyamat során is. Lássuk, miként működnek ezek a terápiák!

Művészet - és állatterápia: milyen gyerekeknél hatásosak ezek a gyógymódok?

Lovak hátán

Lovakkal a hiperaktív, a tanulási nehézségekkel küzdő, a magatartás- és viselkedészavaros, valamint a Down-szindrómás gyermekek is remekül motiválhatók. Meglehet, hogy amit egy szakember kedvéért, a puszta szavak hallatán nem tesznek meg a kicsik, azt egy ló kiváltotta érzelmi hatásra, az állat kedvéért megteszik. Léteznek olyan foglalkozások is, ahol meseterápiával egészítik ki a lovas foglalkozásokat: ilyenkor különböző jelmezekbe bújhatnak a gyerekek, és játékos formában teljesítik a feladatokat.

Nyuszi ül a fűben

A nyulak kiválóan alkalmasak arra, hogy türelemre, lazításra, relaxációra tanítsák a nyughatatlan, alvásproblémákkal küzdő gyerekeket.  A kis szőrmókok remek motivátorok lehetnek a beszédfejlesztés során, ugyanis a legtöbb gyerek szereti ezeket a kedves kis állatokat, így szívesen beszélnek hozzájuk, énekelnek, vagy mesélnek nekik. A foglalkozások közben olyan dolgokat is elmondhatnak a kis állatoknak, amiket a szakembereknek egy egyszerű beszélgetés során nem, így különböző érzelmi blokkok oldásában is nagy segítséget jelenthetnek a nyulak.

Művészetterápia

A szorongó, magába zárkózott gyerkőcnek az állatterápiák mellett sokat segíthetnek a művészetterápiák. A rajzolás, a festés, az ének, de a tánc és a zene is megnyithatja azokat a kapukat, amelyeken a szakemberek az egyszerű beszélgetések, foglalkozások alatt hiába kopogtattak. A festés, rajzolás közben a gyerekek belső konfliktusaikat is kifejezhetik, és azok az érzések is a felszínre törhetnek, amelyeket más formában esetleg nem tudnak kifejezni, közben pedig a feszültséget is levezethetik.

Művészet - és állatterápia: milyen gyerekeknél hatásosak ezek a gyógymódok?

Az alkotás folyamata oldja a szorongást, növeli az önbizalmat, ugyanis a kis művészek – bizonyos keretek között – szabad kezet kapnak, ami azt jelenti, hogy úgy és azt festenek, amit szeretnének.

A festést és a rajzolás mellett, akár kiegészítő terápiaként, a zeneterápia is hatékony lehet: állhat közös zenélésből, aktív cselekvésből, de abból is, hogy csak zenét hallgatnak a gyerekek. A zene szintén oldja a feszültséget, növeli a kreativitást, segíthet a félelmek és a traumák kezelésében. A zeneterápia során olyan érzelmi elfojtások jöhetnek elő, amelyek más módon nem törtek a felszínre, így megoldani sem lehetett őket.

Még több olvasnivaló tehetséges gyerekekről az NLCafé-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top