Család

Öt különleges látnivaló a Balatonnál, amit csak kevesen ismernek

Azt gondolod, hogy ismered már a Balaton környékének minden zegét és zugát? Íme öt különleges látnivaló, amiről csak kevesen tudnak, és számodra is az újdonság erejével hatnak majd. Érdemes őket felkeresni!

Itt az ideje, hogy felfedezd azokat a különleges és kevéssé ismert helyeket is a Balatonnál, amik a nagy útikalauzokból általában kimaradnak! Számtalan ilyen látványosság van a tó körül – ezek közül mutatunk be most ötöt. Ha van SZÉP kártyád, akkor mielőbb kerekedj fel, mert a kártyáról már csak május végéig lehet elkölteni a 2015 során feltöltött összeget! 

 

Öt különleges látnivaló a Balatonnál, amit csak kevesen ismernek

Csodabogyós-barlang – Balatonederics

Hazánk hetedik, a Dunántúl harmadik leghosszabb barlangja Balatonederics közelében található. Még nem is hallottál róla? Nem meglepő, hiszen ez nem egy olyan régi, híres barlang, mint az aggteleki Baradla-, vagy a budai Pál-völgyi barlang. Mindössze 25 évvel ezelőtt fedezték fel, de a Csodabogyós-barlang a maga három kilométeres hosszúságával és dunántúli viszonylatban páratlan cseppkőgazdagságával azonnal hazánk egyik legfontosabb föld alatti természeti kincsévé vált. A barlangban kezdőknek ajánlott séták és vadregényesebb kalandtúrák is tehetők: ez utóbbinál fejlámpával felszerelkezve, néha négykézláb és hason csúszva járják be a turisták a föld mélyének üregeit tapasztalt vezetők kalauzolása mellett. Egy jó tanács: vigyél magaddal gumicsizmát és olyan ruhát, amit nem sajnálsz! 

 

Öt különleges látnivaló a Balatonnál, amit csak kevesen ismernek

Csigaparlament – Keszthely 

Keszthelynek számos gyönyörű látványossága van, de ezek közül az egyik még a Guiness-rekordok könyvébe is bekerült. Vajon melyik lehet ez? Segítünk: egy gyönyörű épületről van szó. Csakhogy ezt az épületet nem valamelyik parkban vagy az utcán láthatod, és hogy még különösebb legyen a dolog, azt is eláruljuk, hogy ebbe az épületbe nem költözött bele soha senki, mégis több millió lakója volt valaha. Ez hogy lehet? Hát úgy, hogy az épület tégla helyett csigaházakból készült. A keszthelyi Csigaparlamentet ugyanis összesen 4,5 millió pannon-tengeri csiga házából rakták össze nagy türelemmel 14 év (!) alatt, és nem egy normális házról van szó, amibe tényleg be lehetne költözni, hanem egy 8 méter hosszú makettől, amely a Magyar Parlamentet ábrázolja. Mérete és szokatlan anyaga miatt ez nem csak hazánk, de az egész világ egyik legkülönlegesebb makettje! 

 

Öt különleges látnivaló a Balatonnál, amit csak kevesen ismernek

Iskolamúzeum – Tapolca 

Szünidőben egyetlen diák sem szeretne iskolába menni, de ezt a sulit még ők is aggályok nélkül látogathatják meg a vakáció alatt, mert itt garantáltan nem lesz feletetés vagy dolgozatírás – viszont megnézhetik, hogy a dédszüleik milyen körülmények között is tanulták a betűvetést. A tapolcai Iskolamúzeumban téged is elfog majd a nosztalgia, és szívesen beülnél a meglepően piciny padokba, különösen ha tudod, hogy valaha Batsányi János, a felvilágosodás korának leghíresebb költőjét is itt kezdték el “okosítani”. A múzeum épülete ugyanis már az 1700 évek óta iskolaként szolgál, és így nem csak egyetlen “mintatantermet”, hanem egy komplett iskolát tud korhűen bemutatni. 

 

Öt különleges látnivaló a Balatonnál, amit csak kevesen ismernek

Csillagvár – Balatonszentgyörgy 

Az ország legkülönlegesebb “vára” tulajdonképpen egy erődítménynek is beillő vadászkastély, amit egykor a Festetics grófok építtettek és használtak. Különlegessége, hogy az alaprajza csillag alakú, és belül nem csak szobák hanem egy 30 méter mély kút is található! A felső szinten különböző egyenruhákba öltöztetett babák sorakoznak, egyebek közt a magyar huszárság történetét mutatva be: mintegy 150 huszárfigurán tanulmányozhatjuk a régi egyenruhákat. A kazamataszer pincében baba- és plüssállat-kiállítás várja a látogatókat. Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt kellemes és izgalmas kikapcsolódást ígér ez a látványosság!  

 

Öt különleges látnivaló a Balatonnál, amit csak kevesen ismernek

Kripta Villa – Fonyód 

Mint a neve is mutatja, ez a villa nem az élőknek készült. A piciny épületet soha el nem múló szerelme jeléül építtette Abrudbányai-Rédinger Ödön, akinek ifjú menyasszonya nem sokkal a kitűzött menyegző előtt egy betegségben meghalt.  Az erdélyi származású gyógyszerész ugyan később megnősült és gyermekei is lettek, de első és igazi szerelme emlékét soha nem feledte, és amikor 1941-ben Fonyódon járt, a hely szépsége és meghittsége láttán úgy érzete, itt kell Magdusnak végső nyughelyet adnia. Bár az épület valóban sírhelynek készült – ahova nem csak egykori menyasszonyát akarta temetni Ödön, de az alagsorban magának és családjának is kialakított egy kriptát – ám végül a sors itt is közbeavatkozott, és a megtört szívű vőlegény tervei nem valósulhattak meg.  A kicsiny villa egyszerre borzongató és megható, és benne járva önkéntelenül is megérinti az embert a halhatatlan szerelem – talán ezért is alakult ki a legenda, hogy ha egy ifjú pár az épület fő helyiségében kialakított, nászágyat formázó szarkofág felett fogja meg egymás kezét, akkor szerelmük életük végéig tart majd. 

 

Az ajánló a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával készült

 

Más gyönyörű kirándulóhelyekről is olvashatsz az NLCafén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top