Család

8 hiba, amivel tönkreteszed a párkapcsolatot

Joshua Uebergang az emberi kommunikáció szakértője, egy barátja kérdésére reagálva írta le azt a nyolc legnagyobb hibát, amivel akár tönkre is tehetjük a párkapcsolatunkat.

1. Lenyeled az érzéseidet

A szakértő szerint egy párkapcsolatban a férfiak hajlamosabbak erre a hibára, hogy magukba fojtják az érzéseiket. Nem mondják el, mi idegesíti őket, bezárják a frusztrációjukat, aztán egyszer csak meglepetésszerűen felrobbannak. A nők nem ennyire direkten csinálják ezt, mert sokkal nehezebben tartják magukban az érzéseiket, ők inkább abban szoktak hibát elkövetni, hogy nem egyenesen mondják meg a párjuknak, mi a problémájuk, hanem becsomagolják hibáztatásba és kritizálásba.

2. A másikat okolod mindenért

Gyakori párkapcsolati hiba, hogy minden bajért a másikat okolják a párok. A vita hevében könnyű rákenni a párodra, hogy az ő tökéletlensége miatt vagytok bajban, és neki kellene megváltoznia ahhoz, hogy idilli legyen a párkapcsolatotok. Pedig minden ilyen helyzet jó lehetőség az önvizsgálatra, hiszen a kapcsolat két ember felelőssége.

8 hiba, amivel tönkreteszed a párkapcsolatot

3. Pletykálsz a párodról

Az emberek leginkább azért szeretnek panaszkodni a párjukról, mert így keresnek megerősítést a külvilágtól arra, hogy a másik a hibás mindenben. Ha problémád van a pároddal, akkor először inkább vele beszéld meg, ne a kollégáiddal. A pletykálkodással többet ártasz a párkapcsolatnak, mint gondolnád.

4. Nem érdeklődsz a párod iránt

Tudod, mi történt a pároddal tegnap? Mikor kérdezted meg utoljára, hogy érzi magát? Mikor volt közös programotok? A kommunikáció gyakran egyszerűen azért akad meg a párok között, mert megszűnik az érdeklődés a másik iránt. Pedig mindenki szeretné, ha az élete apró részleteit megbeszélhetné a párjával, ezért olyan fontos, hogy ne hagyd abba a kérdezést, és legyél kíváncsi.

5. Uralni akarod a másikat

Senki sem bírja, ha irányítani akarják. Ha egy munkahelyen minden lépésedet ellenőrzik, és előírják még azt is, mikor mehetsz pisilni, akkor rövid időn belül menekülőre fogod a dolgot. Ugyanígy működik ez a párkapcsolatban is. Ha nem adsz szabadságot a párodnak, akkor frusztrálttá válik, és menekülni akar.

8 hiba, amivel tönkreteszed a párkapcsolatot

6. Meg akarod változtatni

Manipulációval, kritizálással, utasítással, fenyegetéssel vagy akár jutalmazással, de próbálod egy tőle idegen viselkedésre rávenni. Ha olyan magatartást tapasztalsz a párodnál, amit nem tudsz tolerálni, akkor nem az a kérdés, hogy meg akarod változtatni, hanem hogy hogyan. Nem mindegy az eszköz, amivel át akarod formálni a viselkedését, mert a legtöbb esetben csak azt közvetíted felé, hogy elfogadhatatlan számodra a személye.

 

7. Te viszont nem vagy hajlandó változtatni

Elvárod, hogy megváltozzon a másik, de te nem változtatsz semmin. Ha szigorúan ragaszkodsz az elveidhez a pénzzel, családdal, munkával, érzelmekkel és a pároddal kapcsolatban, azzal könnyen tönkreteheted a kapcsolatot.

8. Nem foglalkozol a párod igényeivel

A leggyakoribb hiba a párkapcsolatokban, hogy nem találkoznak a párok igényei, szükségletei. Úgy érzik mindketten, hogy a párjuk nem hallgatja meg, nem érti meg őket, nem érzik a szeretetet, törődést. A kommunikáció segíthet áthidalni ezt a problémát, hiszen sokkal könnyebbé teheted a párod dolgát, ha elmondod neki, mit szeretnél, és nem várod, hogy olvasson a gondolataidban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top