Család

Iskolakezdés – segítünk, hogy könnyebb legyen átvészelni

Akinek már sokadik osztályos a gyermeke, valószínűleg rutinból csinálja az iskolakezdést. Abban a családban viszont, ahol kis elsős lesz idén, szeptemberben nagy lehet az izgalom. Összeszedtünk pár fontos gyakorlati dolgot, ami hasznunkra válhat iskolakezdéskor.

Kijelenthetjük, hogy minden gyerekes család idegrendszerét felborzolja augusztus végén az iskolakezdés gondolata. A gyerekek érthető módon elhalasztanák még pár héttel, de akár évekkel is, míg a szülők vegyes érzelmekkel indulnak el beszerezni a tanszereket iskolakezdéskor. Egyrészt újra indul a minden reggeli felkeléssel kapcsolatos nyűglődés, és a délutáni leckeírás kálváriája. Másrészt viszont jó, hogy visszaáll a családi menetrend, és mindenki szépen teszi a dolgát a saját kis “munkahelyén”.

Iskolakezdés előtt

  • A nyár, vagyis augusztus utolsó hetében jó, ha elkezdjük a szeptemberi iskolakezdéstől elvárt napi ritmus kialakítását. Fokozatosan szoktassuk hozzá gyerekünket a korai lefekvéshez, hogy reggel ne legyen olyan nagy para a felébredés.
  • Évzárókor, vagy akár a nyári szünetben e-mailen, a legtöbb szülő megkapja a leendő osztályfőnöktől a beszerzendő tanszerek listáját. Füzetek, ceruzatípusok, ragasztók, olló és még ezerféle dolog szerepel a listán. Nem kell azonban megijedni, ha első olvasatra kínaiul is hangzik. A legtöbb papír-írószer boltban dolgozók, készségesen segítenek beazonosítani a mindenféle számkódokkal ellátott füzeteket.
  • Eddig az általános iskola első öt évfolyamán jutottak ingyenesen tankönyvekhez az iskolások, idén szeptembertől azonban ezt kiterjesztik egészen a 8. évfolyamig. Külön rendeletben pedig a 9. osztályosokat is bevették az ingyenes tankönyveket elérők körébe.
    Év elején azonban előfordulhat, hogy az osztályfőnökök, szaktanárok megszavaztatják kiegészítő tankönyvek vásárlását a szülőkkel, a gyerekek magasabb szintű oktatása érdekében. Ezért a szülőknek külön kell majd fizetni.
  • Iskolatáska. Ennek kiválasztása sem egy Holdra szállás. Mindenképpen vegyük figyelembe a gyerek magasságát. Ne vegyünk 3-4 évvel idősebbeknek, nagyobbaknak való darabot, csak azért, hogy spóroljunk. A táska illeszkedjen a hátára, gerincére és legjobb ha kissé párnázott is. Legyen több zseb, fül rajta kívül és belül is és fontos, hogy legyen praktikus a belső elosztása. És persze az sem árt, ha a design elnyeri leendő tulajdonosának tetszését.
  • Tolltartó, a másik sarkalatos pontja az iskolakezdésnek. A kisebbeknek legpraktikusabb egy kihajthatós, többrétegű, vagy emeletes tolltartót nem érdemes venni, mert nehezen fér majd el az iskolatáskában. S kerüljük az előre megtöltött tolltartókat is, hiszen iskolakezdésre a legtöbb elsős osztályfőnök pontos listát ad, a szerinte megfelelő íróeszközökről és azokról amikre feltétlenül szükség lesz. Ez a legritkább esetben egyezik az előre megtöltött tolltartók tartalmával. S ha mi válogatjuk össze, tudunk figyelni a minőségre is.
  • És ne feledkezzünk meg a napközbeni étkezésről sem. Hiába vannak befizetve napi háromszori étkezésre a gyerekek, azért biztosan örülnek egy teli uzsonnás doboznak. Mivel az iskolában nem kapnak megfelelő mennyiségben zöldséget, gyümölcsöt a legideálisabb ha ezekkel töltjük meg iskolakezdésre a dobozukat. Legjobb ha rendszeresítünk számukra egy saját kulacsot is, amit bármikor újratölthet vízzel a nap folyamán.
Iskolakezdés – segítünk, hogy könnyebb legyen átvészelni

Hogy legyen mire várni iskolakezdéskor

Szünetek:

  • Őszi szünet: 2017. október 30-tól november 3-ig
  • Téli szünet: 2017. december 27-től 2018. január 2-ig
  • Tavaszi szünet: 2018. március 29-től április 3-ig

Ezen felül persze lesz persze még jó pár nap, mikor tanítási szünetre kell számítanunk, állami, vagy egyházi ünnepekkor, illetve a szülők rémálma, a tanítás nélküli munkanap, mely bármikor lecsaphat. Bár ez utóbbi esetében jó ha tudjuk, hogy kérhetünk ügyeletet az adott intézményben gyermekünk számára.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top