Család

Híres francia férfiak tiltakoznak a klasszikus apamodell ellen

Negyven ismert francia férfi írta alá kedden a Causette magazin honlapján közzétett petíciót azért, hogy a jelenlegi 11 napról hat hétre növekedjen Franciaországban az apáknak járó pótszabadság gyermekük születésekor. Ezek a férfiak le akarnak számolni a klasszikus apamodellel.

„Azt kérjük, hogy hosszú távon a fizetett apaszabadság hat hétre növekedjen, ugyanannyira, mint az anyák számára. A nőknek nyolc hét a rendelkezésre álló szülési szabadság, amelyből hat hét a születést követően jár. Ez az intézkedés az egyenlőség érdekében történne” – olvasható a petícióban. 

A negyven aláíró között szerepel Frédéric Beigbeder és David Foenkinos író, Julien Clerc, Arthur H, Oxmo Puccino, Vincent Delerm énekesek, Vikash Dhorasoo labdarúgó, Thomas Piketty közgazdász, Patrick Pelloux orvos, a Charlie Hebdo szatirikus hetilap munkatársa, Jean-Pierre Darroussin és Hippolyte Girardot színészek, valamint Jean-Michel Ribes rendező, a párizsi Théatre du Rond-Point igazgatója.

Nem a klasszikus apákra, hanem újfajta férfiakra van szükség

Serge Hefez pszichiáter, a petíció egyik aláírója a France Info hírrádióban elmondta, hogy három gyereke születésekor

inkább klasszikus apaként viselkedett, aki sokat dolgozik, és túl keveset foglalkozik a gyerekeivel.

Ő azért szeretné, ha a születést követően ugyanannyi szabadság járna az apának, mint az anyának, hogy az egész társadalom érintettnek érezze magát a kérdésben. „Elengedhetetlen, hogy ez a szabadság kötelezővé váljon, különben azokat, akik szeretnék kivenni, árulónak tekintik a munka világában” – mondta a pszichiáter. Szerinte ez egy társadalmi választás kérdése az egyenlőség érdekében. „Újfajta férfiakat kell teremteni, aki készek megtanulni újfajta kompetenciákat azért, hogy foglalkozni tudjanak egy újszülöttel” – mondta a pszichiáter. 

A petíciót a magazin eljuttatja Emmanuel Macron államfőnek, Agnes Buzyn egészségügyi miniszternek és  Marlene Schiappának, a nők és férfiak egyenjogúságáért felelős államtitkárnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top