Arra a megállapításra jutottak brit kutatók, hogy a nagyszülők káros hatással vannak unokáik egészségére, mert zsíros ételekkel és édességgel tömik őket, és kiteszik őket a passzív dohányzásnak, ami növeli a gyermekben kialakuló rák és más betegségek kockázatát.
A kutatás vezetője, dr. Stephanie Chambers az Independentnek elmondta, hogy a korábbi tanulmányok csak a szülők szerepét vizsgálták a gyermekek rákos megbetegedéseivel összefüggésben, a nagyszülők valahogy kimaradtak.
Pedig a nagyszülők kedvezőtlen hatással bírnak a gyerekekre, még ha ez elsőre furcsán is hangzik. A dohányzás, a helytelen táplálkozás, a túlsúly és a fizikai aktivitás hiánya egyaránt növeli a rák kockázatát.
Mivel jelenleg nem a nagyszülők állnak az egészségügyi üzenetek központjában, a tanulmányból származó bizonyítékok fényében fel kell hívni rá a figyelmet, hogy milyen fontos szerepet töltenek be a gyermekek életében
– mondta a kutatás vezetője.
A glasgow-i kutatócsapat 18 országból 56 tanulmányt elemzett a nagyszülők unokákra gyakorolt hatásáról.