Család

Szingli karácsony? Nem a világvége, még szeretni is lehet

A szingliséget sokan sorscsapásként élik meg, pedig igazából nem olyan borzasztó állapot az. Pontosabban a depressziós pillanatainkban tud annak tűnni, de azért van egy nagyon vonzó oldala is: az érzés, hogy a magad ura vagy, akkor és azt csinálsz, amit csak szeretnél.

Ha épp egyedül élsz, a hétvégét nem kell okvetlenül a bevásárlás-főzés-takarítás szentháromságnak alárendelned, mert ha ahhoz van kedved, csak rendelsz egy pizzát, és egész vasárnap pizsamában darálod a kedvenc sorozatodat, garantáltan senki nem fog ferde szemmel nézni rád emiatt.

Persze vannak olyan időszakai az évnek, amiket nehezebben élünk meg, ha nincs párunk. Ebből a szempontból a karácsony a legérzékenyebb. Pedig ilyenkor sem törvényszerű, hogy összeszoruló szívvel, magányosan vagy kénytelen nézni a romantikus filmek miriádját a tévében. A karácsony szingliként is lehet egy tök jó időszak, csak éppen egy kis tudatosság szükséges hozzá. Jöjjön most néhány tipp, ami segít majd, hogy akkor is szeresd az ünnepi időszakot, ha történetesen éppen nincs párod.

Alakíts ki új tradíciókat!

Menj el december 24-én reggelizni a kedvenc kávézódba, akár valamelyik barátnődet is elviheted magaddal. Ugorj el egy jógaórára vagy valamilyen edzésre, hogy előre megcsináld a helyet a töltött káposztának. Rendezz társasjáték partit december 26-án este, amikor már amúgy is mindenkinek elege van a rokonlátogatásból meg a bejgliből. Igazából egy csomó lehetőséged van arra, hogy egy kicsit kényeztesd magad, csak fantázia és egyéni preferenciák kérdése, milyen tartalommal töltöd meg karácsony napjait.

Le ne mondj a karácsonyfáról!

Karácsonyfa kell, és pont. Mindegy, hogy élő vagy mű, nagy vagy egészen picike, az ünnepi díszbe öltözött fa családi állapottól függetlenül jót tesz az ember közérzetének. Én, amikor szingli voltam, jó előre kinéztem magamnak egy nagyon szép, kb. fél méter magas fából faragott piros-arany karácsonyfát, aminek az ágai végén kis mécsestartók vannak. Ha jól emlékszem, nem egészen ötezer forintba került, és életem egyik legjobb beruházása volt – a mai napig is a karácsonyi lakásdekorom része. Egyszerre teremtett a pici kis albérletemben csodaszép fényeket és meleg, békebeli hangulatot.

Ajándékozd meg magad!

Na, ez a sztori legjobb része. Eszedbe ne jusson lemondani az ajándékról! Mindenképpen lepd meg magad valami olyannal, amire régóta vágysz. Lehet az egy szép ruha, vagy mondjuk egy ajándékcsomag abból a drogériából, amit egyébként imádsz, de mégis mindig csak akkor mész oda, ha másnak kell ajándékot venned, mert magadnak mégiscsak túlzás lenne a tusfürdő ezerötért. Nem túlzás, itt a szeretet ünnepe, úgyhogy tessék magadat is szeretni. Én egyébként megszállott könyvfetisiszta vagyok, de rengetegszer volt már, hogy másoknak vettem meg azokat a könyveket ajándékként, amikre amúgy én is nagyon vágytam. Amikor szingli voltam, akkor változott ez meg. Kitaláltam egy közepesen szemérmetlen keretösszeget, és gátlástalanul megvettem egy csomó könyvet, ami régóta érdekelt. Mámorító érzés volt! Annyira, hogy bár már rég nem vagyok szingli, de a saját magamnak szánt karácsonyi könyvajándékról azóta se tudtam lemondani.

Legyen karácsonyi playlisted!

Mindegy, hogy múlt századi karácsonyi klasszikusok, Micheal Bublé-egyveleg vagy a kedvenc trash metál bandád számai – a lényeg, hogy állíts össze magadnak egy kollekciót azokból a zenékből, amik feltöltenek, és amiket karácsonykor szívesen hallgatnál. Ne foglalkozz a tradíciókkal, a lényeg az, hogy olyan zene legyen, amit szeretsz, amitől jó kedved lesz.

Engedd meg magadnak, hogy néha elgyengülj!

Ha elkap egy régi karácsony emléke, ha még fáj a szakítás emléke és elragadnak az érzelmek, ne akarj kemény maradni mindenáron. Engedd meg magadnak a könnyeket is. Csak ne add meg magad a búbánatnak. Sírd ki magad, aztán végy egy nagy levegőt, és kényeztesd magad egy kicsit.

Bújj elő a csigaházadból!

Csengess be a jó fej szomszédhoz egy kancsó forralt borral, vagy szervezz programot valamelyik barátoddal, lehet, hogy közülük sem él mindenki éppen kapcsolatban, vagy csak bőven ráér, hogy átugorjon hozzád egy tojáslikőrre. Az emberek hajlamosak azt hinni, hogy karácsony három napját mindenki okvetlenül reggeltől estig tartó rokonlátogatással tölti, pedig ez egyáltalán nem igaz. Van, aki már szenteste letudja a pereputtyot, aztán két napig lábat lógat. Találd meg az embereidet!

Süss sütit!

Bármekkora lehet a baj, egy szelet csokis brownie tejszínhabbal egészen biztos segít egy kicsit a dolgon. Ments el maadnak pár jó sütireceptet előre, és a legklasszabat csináld meg magadnak karácsonyra! Hidd el, nagyon jó lesz!

Ne feledkezz meg másokról!

A te karácsonyod most éppen úgy telik, hogy nincs tartós kapcsolatod. Másnak meg nincs tető a feje fölött, vagy éppen azon kesereg, hogy nem tud semmilyen ajándékot venni a gyerekeinek karácsonyra. Nézz körül a ruhásszekrényedben, a kamrádban, biztos van egy csomó holmi, ami neked már nem kell, más viszont örülne neki. Vagy tölts meg játékokkal idén te is egy cipősdobozt és add le valamelyik gyűjtőponton. Az elnyűtt törölközőt, ágyneműt pedig odaadhatod valamelyik állatmenhelynek, hogy a lakók vackát melegítse. Adni a legjobb érzés a földön, éld át!

Mutass fityiszt a kotnyeles családtagjaidnak!

„Na és, randizol már valakivel?”, „Édes kislányom, hát mikor lesz már unokám?” Kérdések, amiket a hátad közepére sem kívánsz, de a kíváncsiskodó rokonok rendre előrukkolnak velük, és mivel a szeretet ünnepén általában nagy sűrűségben fordulnak ők elő a környezetedben, légy felkészülve ezekre a helyzetekre. Legyenek kész válaszaid. Mint például, hogy te nem csak egy másik ember által vagy képes egésznek érezni magad. De az is jó megoldás, és az okoskodók diplomatikus leszerelése, ha válasz helyett elmeséled, mit sportolsz most éppen, milyen munkasikereid voltak idén, milyen új hobbid van, vagy milyen érdekfeszítő könyvet olvastál legutóbb.

Utazz!

Ha megteheted, akkor ne habozz: végy egy repülő-, vonat- vagy buszjegyet, és irány a világ! Itt az év vége, van magadra 10 teljes napod, miért ne férne bele pár nap csavargás? Új ingerek, új élmények, új emberek. Nincs semmi a világon, ami akkora energiatöltettel látna el, mint az utazás. Ne várd a nyarat, vagy a „megfelelő pillanatot”. Ha teheted, menj. Utazni kell!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top