Család

Minden harmadik gyereket a szegénység miatt szakítanak el a családjától

Az ombudsman elemzése szerint a javuláshoz önmagában az anyagi támogatás kevés, szakmához kell segíteni a család felnőtt tagjait, munkát és életvezetési tanácsokat kell adni nekik.

Minden harmadik esetben a szegénység az oka annak, ha egy gyereket elszakítanak a családjától – állapította meg Székely László ombudsman.

A Hvg.hu arról ír, hogy az alapvető jogok biztosának elemzése szerint nem elég a gyeremkvédelemmel foglalkozni, összehangolt szociálpolitikai intézkedés kellene a jogsértő helyzet megszüntetéséhez.

Az ombudsmannak válaszoló szakemberek jelezték, anyagi támogatással nem előzhetők meg a kiemelések. Fontos szerepe van a családok együttműködési készségének és az önkormányzatok segítségének is.

Lényeges az is, hogy a család felnőtt tagjai piacképes szakmát szerezhessenek, legyenek munkahelyek, a családok pedig életvezetési tanácsokat kapjanak.

A gyermekvédelmi törvény szerint az átmeneti gondozást a szülő kérheti, vagy a szülő belegyezésével történhet a gyerek elhelyezése. Ilyenkor a gyerek helyettes szülőhöz vagy gyermekek átmeneti otthonába kerül legfeljebb egy évre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top