Család

Más befejezéssel adják elő a híres operát, hogy így tiltakozzanak a nőket érő erőszak ellen

Bizet Carmenje radikálisan másként ér majd véget a firenzei operaházban. Az első néhány előadásra szóló jegyek már el is fogytak.

Az egyik legnépszerűbb opera teljesen más befejezést kap Firenzében, a hősnő nem hal meg, hanem a kínzóját öli meg. Bizet Carmenjének végén a cigány Carment nem szúrja le a féltékeny Don José, hanem Carmen lövi le a férfit egy pisztollyal.

Az előadás készítői így tiltakoznak a nők elleni erőszak ellen. Nemcsak az elmúlt hetekben nyilvánosságra került, sztárokat érintő ügyek miatt, hanem amiatt is, hogy Olaszországban rengeteg nőt megöl a férje, párja vagy szeretője. A nők elleni gyilkosságok annyira gyakoriak, hogy az olaszoknak külön szavuk van rá: femminicidio.

„Tudomásunk szerint most először adják elő a Carment más befejezéssel” – mondta a Telegraphnak az operaház nevében Paolo Klun. A készítők úgy gondolják, hogy egy színháznak nem kell múzeumként működnie, ahol csupán megőrzik a kulturális műveket, hanem egy olyan hely, ahol vitát lehet kezdeményezni. A Carment 150 évvel ezelőtt írták, teljesen más kulturális közegben, az idők pedig változnak.

Az új verziót a hét végén mutatják be, az első estékre szóló jegyek már el is fogytak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top