Család

A Mindentudó Barátnő majd megmondja, mennyire nem értesz semmihez

Az úgy nem jó, ahogy te kitalálod magadnak az életet, a Mindentudó Barátnőd majd megmondja, mit kellene csinálnod.

Fantasztikus, hogy a Mindentudó Barátnő tényleg mindent tud. Ha beleszeretsz valakibe, akkor majd ő jobban tudja, hogy neked való pasi vagy sem. Ha le akarsz fogyni, majd ő jobban tudja, hogyan kell ezt csinálni. Ha kitalálod magadnak, hogy futni fogsz mindennap, akkor biztos, hogy megjegyzi, hogy hülyeség, mert nála van a bölcsek köve és mindent, mindig jobban tud. Ha felújítod a lakásodat, akkor halál biztos lehetsz benne, hogy nem jó színt választottál a falra és az a csempe, hát az aztán igazán melléfogás, hogy lehettél ilyen felelőtlen, hogy nem hívtad magaddal bevásárolni, hogy majd ő megmondja, milyen lakásban éld le az életed.

Mindig, mindenben meglátja a hibát, és nem habozik tájékoztatni róla, mennyire nem értesz semmihez.

Sosem lehetsz elég jó, nála jobb aztán főleg nem. Ha sikeres vagy a tanulmányaidban, munkádban, netalán jobban keresel, mint ő, akkor csak irtó nagy mázlid van, a szerencse csillaga alatt születtél. Az, hogy esetleg a sikereidet magadnak köszönheted és kidolgoztad érte évekig a beledet, fel sem merül benne. Ha gyereked van, akkor biztos, hogy nem neveled jól, túlságosan vagy épp túl kevéssé kötődsz, túlvéded, nem véded eléggé, túl meleg a pulcsi, túl vékony a pulcsi, miért nem adsz már neki szilárd kaját, miért nem szoptatod ötéves koráig, miért hordozod kendőben, hát sosem tanulja meg, hogyan váljon le rólad, miért nem hordozod kendőben, hát így sosem fog szeretni.

A Mindentudó Barátnővel nagyon nehéz együtt lenni. Amikor találkozol vele, előre görcsben van a gyomrod, mert tudod, mi vár rád, hogy újból le leszel szólva, újabb támadás indul az önbizalmad ellen. Azt is tudod, hogy mindezt kedves szavakba csomagolja úgy, hogy ott a helyszínen ne vedd észre, csak utólag verd a fejedet a falba, hogy miért is nem védted meg magad.

Részlet a Se veled, se nélküled című filmből

Mestere annak, hogy úgy forgatja a szavakat, mintha a te érdekedben beszélne, de mindig kiderül, hogy semmi más célja nincs, mint hogy lehúzzon lelkileg.

A találkozótok után rendre olyan érzésed van, mintha átment volna rajtad egy úthenger, mintha kiszívták volna az összes erőt a tagjaidból és semmi másra nem vágysz, mint hogy lefeküdj aludni, esetleg bezombulj a tévé elé valami bugyuta sorozatot nézni, hogy valahogy kitöröld a fejedből a sok negatív kritikát, amit töményen kaptál órákon keresztül.

Valószínűleg belül már érzed, hogy ez nem barátság, ennek nem így kellene lennie, egy igazi barát mellett feltöltődik az ember, támogatást és szeretetet kap. Olyan barátnőre vágynál, akitől nem kell félni, hanem kitárhatod neki a lelked anélkül, hogy ott motoszkálna benned a gondolat, hogy vajon hogyan él majd vissza a bizalmaddal. Nem barátság, ha folyton figyelned kell, nehogy beléd kössön vagy kiigazítson, mert valamiért ettől elégül ki a lelke. Lehet, hogy kevés az önbizalma és a te károdon akarja növelni. Lehet, akkor érzi teljesnek az életét, ha folyton érezteti veled, hogy jobb nálad mindenben. Az is lehet, hogy csak megszokta gyerekkorában, hogy mindig neki van igaza.

Akárhogy is, akármi is az indítéka rá, hogy így viselkedjen veled, tudd, hogy nem a barátod, hiába tűnik úgy, mintha közel állna hozzád. Inkább gondolj rá úgy, mint egy élősködőre, aki az energiáiddal, bánatoddal, fájdalmaddal táplálkozik. És szaladj minél előbb olyan messzire tőle, amennyire csak lehet, mert semmi jó nem fog kisülni egy ilyen mérgező kapcsolatból.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top