Család

Egy életre tönkreteheted, ha rossz alvónak nevezed a gyerekedet

Ha eleget mondogatod a gyerekednek, hogy rossz alvó, még a végén elhiszi, és tényleg az lesz egész életében.

Még ha úgy is gondolod, hogy rossz alvó a gyerek, akkor se mondd ki hangosan. Mert ha felcímkézed, és azt tudatosítod benne, hogy márpedig nem alussza át az éjszakát, akkor akár egy életre is tönkreteheted az alvását.

A Harvard Medical School alvás specialistája szerint – márpedig 17 éves tapasztalat áll a háta mögött, úgyhogy hihetünk neki – az alvásproblémákkal küzdő felnőtt emberek többségében az a közös, hogy gyerekkorukban azt hallották folyton a szüleiktől, hogy rossz alvók.

Ha azt mondogatják neked egész gyerekkorodban, hogy rosszul alszol, akkor elhiszed. Akkor is, ha nem igaz. Felnőttként aztán már nem tudsz aludni akkor sem, ha akarnál.

rossz alvó gyerek

Siegel nem állítja, hogy a gyerekek ne lennének rossz alvók, mert több alvásproblémát diagnosztizál gyerekeknél, mint felnőtteknél. Tapasztalatai szerint minden négy gyerekből egynek inszomniája van. Tehát egyértelmű, hogy rossz alvók, de ettől még ezt nem szabad nekik beszélni.

Ha összeterelnénk 100 szülőt egy helyiségbe, akiknek mind 1-2 éves a gyerekük, talán ha egy szülő mondaná azt, hogy remek alvó a gyereke. De ez nem azt jelenti, hogy rossz alvónak kellene címkézni őket, mert az esetek többségében kinövik minden következmény nélkül.

Siegel azt is igyekszik tudatosítani a szülőkben, hogy nincs olyan, hogy valaki rossz alvó. Az emberek úgy születnek, hogy megvan a képességük az alvásra, ám a környezeti hatások sokszor ezt a képességet blokkolják.

A testünk akar aludni, úgy lett tervezve, hogy aludjon. Csak nagyon profik lettünk abban, hogy összezavarjuk a saját, természetes ritmusát.

Ennek megoldása az olyan egyszerű dolgokban rejlik, mint hogy betartjuk következetesen a gyerekeknél az esti rutint, besötétítjük a szobát, csendes környezetet teremtünk számukra. És mindennél fontosabb, hogy szülőként ne szorongjunk és idegeskedjünk az alvása miatt, mert megérzi, és aztán már azért nem fog aludni, mert úgy érzi, meg kell nyugtatnia a szüleit.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top