Család

Ebben az ágazatban minden második ember feketén dolgozik

Hiába minden próbálkozás, nem sikerül visszaszorítani a feketemunkát. Az építőiparban még most is minden második ember bejelentés nélkül dolgozik.

Azt talán már az óvodások is tudják, hogy a feketemunka melegágya az építőipar, amit gyönyörűen alátámasztanak a Nemzet­­gazdasági Minisztérium foglalkoztatásfelügyeleti főosztályának adatai. Eszerint a 2017-ben lezajlott hatósági ellenőrzések pár ember híján 13 ezer feketemunkást találtak az építkezéseken, ami az ágazatban dolgozó munkavállalók 47 százalékát jelentette. 2016-ban ez az arány „csupán” 42 százalék volt.

Munkás a felújítás alatt álló VII. kerületi Nikola Tesla szerb iskolában 2018. április 5-én. – MTI Fotó: Balogh Zoltán

A tavalyi ellenőrzések alatt kiszűrt be nem jelentett dolgozók 38 százalékát az építőiparban foglalkoztatták. Ezt követi a mezőgazdaság, ahol a munkavállalók 9 százaléka nem volt bejelentve, míg a feldolgozóiparban az alkalmazottak 8 százaléka dolgozott feketén.

A helyzet valójában még rosszabb lehet, a Világgazdaság cikke szerint kevesebb ellenőrzést végzett a munkaügyi hatóság 2017-ben, mint az azt megelőző évben, a 2016-os 94.148 fő helyett csak 75.576 személy bejelentését vizsgálták.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top