Család

Két fiút kellett kimenteni a Balatonból

Gumicsónakban sodródtak a nyílt vízre azok a 13 éves fiúk, akiket a vízi rendőröknek kellett kimenteniük hétfő este a Balatonból.

Ki kellett menteni a Balatonból két 13 éves fiút hétfő este, mert gumicsónakjukat a szél egyre inkább a tó közepe felé sodorta. A rendőrség tájékoztatása szerint a vízi rendőrök észrevették a Balatonfüred előtt, a parttól nagyjából 200 méterre sodródó gumicsónakot, benne a két fiúval, akik nem bírták leküzdeni az erős északi szelet, amely egyre beljebb fújta őket.

Az egyenruhások ezért azonnal a segítségükre siettek, és a fürdőeszközzel együtt a szolgálati kisgéphajóba emelték és biztonságban a közeli strandra szállították a fiatalokat. A mentés idején I. fokú viharjelzés volt érvényben.

Forrás: police.hu

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság emlékeztet, a vízen vagy a vízben különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni egymásra, társainkra, gyermekeinkre, hiszen nagyon gyorsan kialakulhat egy veszélyhelyzet.

Elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni, valamint csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével) tilos.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság tanácsai:

  • Kerüljék a vízibiciklikről, egyéb fürdőeszközökről történő hirtelen vízbe ugrást, hiszen nem biztos, hogy tisztában vannak a vízmélységgel, valamint a vízhőmérséklet is hirtelen sokkhatással lehet a szervezetükre.
  • Gyengén úszóknak azt javasoljuk, hogy csak sekély vízben mártózzanak meg.  
  • Szeszes italtól befolyásolt vagy bódult állapotban a fürdőzés életveszélyes!
  • Aki nem tud úszni, mély vízben ne használjon felfújható fürdőeszközt. Ha a part mellett elalszik a gumimatracon, akkor is kisodródhat a mély vízbe.
  • Figyeljék a viharjelző szolgálat jelzéseit!
  • A fürdőzés teli gyomorral nem javasolt.  
  • Az úszóeszközök (vízibicikli, gumimatrac, illetve más felfújható eszköz) használata szintén fürdésnek minősül, így ezekre is a fürdés szabályai vonatkoznak. Fürdőzők közelében úszóeszközöket használni csak úgy szabad, hogy azok a fürdőzőket ne veszélyeztessék.
  • A fürdőhely határait a parton táblával, a vízen bójákkal jelölik. A 120 centiméternél mélyebb víz határát, illetve a fürdési tilalmat szintén táblával jelölik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top