Család

Betiltották a mobilozást a francia iskolákban

Szeptemberben már az új szabályok szerint kezdődik a tanév. A törvény a büntetésekről nem rendelkezik, és a tiltás részleteit is az intézményekre bízza.

Szeptembertől tilos lesz mobiltelefont használni a franciaországi közoktatási intézményekben – döntött a francia parlament alsóháza, a nemzetgyűlés hétfőn.

A tiltás a tabletekre és az úgynevezett okosórákra is vonatkozik, viszont az oktatási intézményekre bízza, hogy milyen esetekben tesz kivételt eljárási szabályzatában a törvényt illetően. Ennek értelmében a törvény nem rendelkezik a kiszabandó büntetésekről, és nem tér ki a tiltás alkalmazásának részleteire.

A mobiltelefonra és elektromos eszközökre vonatkozó tiltás hatálya alól kivételt képeznek a fogyatékossággal élők.

A tervezet szövege szerint a mobiltelefon használata „számos olyan zavart okoz, amely nem egyeztethető össze az iskolai környezet javításával”, korlátozása pedig lehetővé teszi a koncentrációnak és a társas érintkezéseknek kedvező környezet megteremtését.

Az egyik francia hatóság felmérése szerint a 12 és 17 év közötti gyerekek 93 százaléka rendelkezett mobiltelefonnal 2016-ban. Ez az arány 2005-ben 72 százalék volt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top