Család

Sok munka kevés pénzért – nem vonzó már a postás pálya

Még mindig rengeteg a betöltetlen állás a Magyar Postánál, hiába a toborzás, a nyitott pozíciókra nem akad jelentkező. Aki mégis beadja a derekát, hamar csalódik.

Már tavasszal is hír volt, hogy létszámhiánnyal küzd a Magyar Posta, azonnali kezdéssel legalább háromszáz új munkatársat tudnának alkalmazni bruttó 250 ezer forintos fizetésért. A legtöbb betöltetlen állás Budapesten, Pest megyében, illetve a nyugati határ mentén fekvő településeken van, ahová főként kézbesítőket, postai ügyintézőket és csomagfeldolgozókat keresnek.

MTI Fotó: Mohai Balázs

A Postát Szakszervezet elnöke szerint azért nem sikerült azóta sem betölteni az üres pozíciókat, mert egy kezdő kézbesítő minimálbért keres, ha szakképesítése van, akkor garantáltan hazavihet havi bruttó 180 ezer forintot.

Tóth Zsuzsanna szerint nem jellemző, hogy bárki jelentkezne, a munkaügyi központokból is azt hallják, hogy a Posta nem vonzó. Aki mégis postásnak áll, hamar rájön, hogy ennyi pénzért túl sok munkát kell elvégezni – írja a Napi.

A lap megkereste a postát is, szerintük a foglalkoztatottak teljes létszámához viszonyítva kezelhető, és nem kirívó a munkaerőhiány. Terveik szerint a további elvándorlást a szakszervezetekkel kötött bérmegállapodással állítanák meg: a postások fizetése 2017 és 2019 között összesen 32 százalékkal nő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top