Család

7 jel, hogy a párkapcsolat megérett a szakításra

Andrea Bonior klinikai szakpszichológus sokszor hallja azt a kérdést a pácienseitől, hogy mikor kellene szakítaniuk a párjukkal. Meddig menjenek el a kompromisszumokban, honnan lehet tudni, hogy vége van egy kapcsolatnak?

A pszichológus szerint nehéz kérdés ez, hiszen mindig az egyén érzései, határai alapján kell meghozni egy ilyen döntést. Senki nem tudhatja, hogy ha a másik utat választaná, akkor mi történne. De azért vannak olyan jelek, amik elég nagy pontossággal jelzik, hogy itt az ideje, hogy véget érjen a párkapcsolat.

7 jel, hogy a kapcsolat megérett a szakításra

1. Folyamatos a „bárcsak” érzés benned

Rossz jel, ha folyton olyan érzésed van, hogy akkor lenne jó ez a párkapcsolat, ha valami alapjaiban megváltozna. Persze az teljesen normális, hogy egy kapcsolatban vannak olyan időszakok, amikor változásra vágytok mindketten, de ezeket le lehet zárni, míg azt az állandósult érzést, hogy valami nem stimmel, nem tudod semmissé tenni. A párkapcsolatod 90 százalékban elégedettséggel tölt el? Vagy épp ellenkezőleg: az idő nagy részében csak vágyakozol, hogy bárcsak máshogy működne?

2. Úgy érzed, nem ért meg téged a párod

Lehet, hogy azt érzed, nem képes feltétel nélkül szeretni, vagy hogy szerepet kell játszanod a kedvéért. Ez pont az a helyzet, ami miatt aztán nem tud igazi intimitás kialakulni köztetek, hiszen nem lehetsz önmagad mellette, ami elmagányosodáshoz vezet egy kapcsolatban.

3. Sokat adsz, keveset kapsz

Természetes, hogy megvannak egy kapcsolatban azok a helyzetek, amikor az egyik fél többet ad (figyelmet, szeretetet, gondoskodást…) a másiknak, mint amennyit kap. De ha azt érzed, hogy mindig csak te adsz, és nem tudsz visszaemlékezni, mikor kaptál valamit vissza a párodtól érzelmileg, akkor el kell gondolkodni a kapcsolat jövőjén. Ha folyamatosan kimerülsz a párod jelenlétében, vagy frusztráltnak érzed magad miatta állandóan, akkor az egy nagy piros felkiáltójel, hogy valami nincs rendben.

párkapcsolat szakítás pszichológus

Arról álmodozol, hogy megváltozik a párod (Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash)

4. Titkolózol a családod és barátaid előtt a pároddal kapcsolatban

Megpróbálod elrejteni az anyukád és a legjobb barátnőd elől, hogy a párodnak alkoholproblémái vannak, vagy hazudsz arról, hogy milyen sokszor van veszekedés otthon. Ha már úgy gondolod, takargatnod kell az igazságot a párodról, akkor baj van, mert ezek szerint alapjaikban nem egyeznek az értékeitek.

5. Várod, hogy megváltozzon

Arról álmodozol, hogy megváltozik a párod, és akkor majd szép jövőtök lesz együtt. Lehet, hogy már évek óta arról fantáziálsz, hogy ambiciózus lesz, kedvesebbé és segítőkészebbé válik egy csapásra, mert akkor jobban éreznéd magad mellette. Ne ess abba a hibába, hogy egy álomképhez ragaszkodsz a valódi ember helyett.

6. Túl sokszor kell magyarázkodnod

Ha a párodnak kell magyarázkodnod állandóan a viselkedésed miatt, akkor az egy elég nagy figyelmeztető jel. Úgy érezheted, hogy sosem lehetsz elég jó neki, ami nem jó alap egy párkapcsolathoz. Sőt, amikor már zavaró méreteket ölt, akkor mondhatjuk, hogy át akarja venni az irányítást fölötted a másik. Ha azt látod, hogy folyton kritizál, és bűntudatot kelt benned, véget kell vetni a kapcsolatnak.

7. Folyamatos konfliktusok

Ahogy már több tanulmányban is kiderítették, nem az a fontos, hogy hány konfliktusotok van, hanem az, ahogyan veszekedtek. A párkapcsolat szempontjából a hogyan kérdése az, ami meghatározza, mennyi lelki sebet ejtetek egymáson. Az nem egészséges konfliktuskezelés, ha napokig nem szól hozzád a másik a veszekedés után, vagy ha közben direkt olyan pontjaidra céloz, ahol tudja, hogy a legnagyobb fájdalmat tudja okozni. Vizsgáld meg, hogy a problémákat meg tudjátok-e közösen oldani, vagy csak sárdobálásról szól egy konfliktus köztetek. Ha az utóbbi, akkor itt az ideje búcsút inteni egymásnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top