Család

Első szerelmi csalódás? Így segíts kamaszodnak átvészelni

A kamaszoknak sok nehézséggel kell szembenézniük, ez elsősorban életkorukból adódik. Ilyen az első szerelmi csalódás is. Szülőként tehetünk azért, hogy az egész család viszonylag nagyobb sérülések nélkül túlélje ezt az időszakot.

Ha nagyon erősen próbáljuk, biztosan sikerül felidézni kamaszkorunkat. Mi érdekelt bennünket, kik voltak a legjobb barátaink, és egy-egy emlék kapcsán milyen érzéseink voltak. Nagy valószínűséggel ma már a legtöbb dolgot teljesen másképp értékeljük, mint akkor. Segítsünk kamasz gyerekünknek, hogy pár évtized múlva neki is kellemes emlék legyen saját serdülőkora.

Kamaszkor? Szerelem!

A kamaszkor a maga álmodozásaival, balhéival, önállósodásával, bulijaival, nagy barátságaival és persze szerelmeivel, az egyik legszebb korszak életünkben. Persze, ha minderről szüleinket kérdezzük, lehet, hogy ők egy egészen picit másképp emlékeznek a kamaszkorunkra. Teljesen természetes, hogy szülőként aggódunk, és féltjük felnőttnek látszó, ám még elég gyakran gyerekként viselkedő csemetéinket. Féltjük őket a gonosz világtól, a drogoktól, a rossz barátoktól, az autóbalesetektől, a felvételiktől és persze a szerelmi csalódásoktól is.
Ez utóbbit azonban meg kell tapasztalniuk, hogy a későbbiekben egyre tudatosabban párt választó felnőttek legyenek.

Hogyan vegyük észre, ha szerelmes?

Hiú ábránd elvárni, hogy éppen serdülő gyerekünk családi beszámolót tart, kibe lett aktuálisan fülig szerelmes. Még a legbizalmibb szülő-gyerek kapcsolatban is, a kamaszok már sokkal inkább kortársaikkal osztják meg gondolataikat, semmint anyával–apával. De a legtöbb esetben az egész sztorit megtartják maguknak.

A szerelmes kamasz erről ismerhető fel:

  • Szokatlan és különös viselkedés: étvágytalan, vagy pont mindig a hűtőn lóg
  • Titkos telefonok és üzengetések, akár a fürdőben vagy a WC-ben elbújva
  • Bambul maga elé a semmibe

Kamaszkori szerelem

Ha már rájöttünk, hogy ez bizony szerelem lesz, soha ne kövessük el azt a hibát, hogy:

  • Szétkürtöljük a családban, vagy a rokonok előtt látványosan rákérdezünk kamaszunktól, hogy jól gondoljuk-e a dolgot. El kell fogadnunk, hogy mostantól vannak dolgok (ártalmatlanok), amiket csak akkor oszt meg velünk, ha éppen kedve van hozzá.
  • Ne kritizáljuk a kinézetét, a viselkedését és főleg ne gúnyolódjunk, ne élcelődjünk rajta.
  • Ha nem beszél az érzelmeiről, akkor várjunk türelmesen, ne kérdezgessük, és főleg ne nyomozzunk utána. Bízzunk meg benne, és ne aggodalmaskodjuk túl a helyzetet.
  • Ha figyelünk éppen serdülő gyerekünk viselkedésére, mondanivalójára, tudni fogjuk, hogy mikor jön el az a pillanat, amikor közbe kell lépnünk.

Csalódott? Legyél ott mellette

Ha pedig a szerelem véget ért, és úgy tűnik, kamaszunk romjaiban hever, csak akkor lássuk el okos tanácsokkal, ha ő maga kéri. Sajnos ezeken a csalódásokon mindenki átesik, de még ha érzékenynek tűnnek is néha, valójában nagyon is erősek. Fontos, hogy érezzék, hogy mi bármikor elérhetők vagyunk egy beszélgetésre, de nem lihegünk a nyakukban.

Ne próbáljuk meg azzal vigasztalni, hogy „Ugyan már, hamar elmúlik, nem volt komoly szerelem, pár hét, és találsz ezerszer jobbat!” Ezzel leértékeljük az érzéseit, a választását és nem vesszük komolyan őt saját magát. Nagyon rossz üzenetet közvetít. A legjobb ha elmondjuk neki, hogy mennyire sajnáljuk, és elmeséljük saját kamaszkori szerelmi csalódásunkat, vagy csak szervezünk valami közös programot az ő igényei szerint.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top