Család

Évente 17 millió nő kénytelen borzalmas körülmények között megszülni a gyerekét

A világ egészségügyi intézményeinek negyedében nincs tiszta víz, sok helyen a vécé és a kézmosási lehetőség is hiányzik. Évente egymillió haláleset történik a kórházakban uralkodó rossz higiéniai állapotok miatt.

A világ egészségügyi intézményeinek negyede nem rendelkezik biztos és tiszta ivóvízellátással – írja az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) és az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) által összeállított dokumentum alapján az Index.

Fotó: Unsplash

A kutatás szerint a kórházakban uralkodó áldatlan állapotok mintegy kétmilliárd embert érintenek; ötből egy egészségügyi intézményben még mellékhelyiség sincs. „Képzeljék el, hogy egy olyan klinikán kell szülniük, vagy a beteg gyereküket kezeltetniük, ahol nincs tiszta víz, WC, illetve kézmosási lehetőség (…) Ez a mindennapos valóság több millió ember számára” – húzta alá a jelentés eredményeit Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO vezetője.

A WHO és az UNICEF szakembereinek becslése szerint évente 17 millió nőnek kell ilyen áldatlan körülmények között szülnie. Minden évben közel egymillióan halnak meg az infrastrukturális hiányosságok miatt, és a páciensek 15 százaléka kap el valamilyen súlyos kórházi fertőzést.

A világszervezet két ügynöksége 125 országban végzett adatgyűjtést. Mint kiderült, a kórházak hatodában még rendes kézmosási lehetőség sincs. A helyzet a nyugat-afrikai országokban a legsúlyosabb, ahol a klinikáknak alig 55 százaléka csatlakozik a csatornahálózathoz.

Az ENSZ ügynökségei figyelmeztettek: a jó vízellátás és a csatornázás kulcsfontosságú a világ egyik legnagyobb egészségügyi fenyegetésének, a gyógyszerrezisztens kórokozók elterjedésének meggátolásában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top