nlc.hu
Család
Hogyan beszélj a tinilányoddal a szexről?

Hogyan beszélj a tinilányoddal a szexről?

Nem feltétlenül kell, hogy ez egy kínos beszélgetés legyen, legyél az a szülő, aki érdeklődően és nyitottan áll a tinigyerekéhez.

Főleg az apáknak nehéz az a helyzet, amikor a tinilány közli, hogy van már fiúja, és szerelmes. Ilyenkor szoktak azzal viccelődni a férfiak, hogy elássák az udvarlót a kert végében, mert annyira kényelmetlen belegondolni, hogy az a pici lány már más fiúért rajong.

Deborah Roffman, a Talk To Me First című könyv írója több évtizede tart iskolai szexuális felvilágosítást, szerinte rendkívül fontos, hogy az apák is tudjanak komolyan beszélni a tinikkel a romantikus kapcsolataikról.

„A gyerekek feje tele van hamis romantikus elképzelésekkel. Olyan világban nőnek fel, ahol a szexualitás kizárólag a nemi szervekről szól, a szülőknek kellene elmondani nekik, hogy ugyanolyan fontos a nemi szervekhez tartozó emberi lény is egy kapcsolatban.”

tinilány szerelem felvilágosítás

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

Roffman bátorítja a szülőket arra, hogy közelítsék meg a témát a szerelem oldaláról, nem kell feltétlenül a felvilágosítást csak a szexre korlátozni. Mert a szexualitás érzelmi összetevői sokkal fontosabbak annál, mint hogy milyen testrészeket raknak közben össze az emberek.

A szakértő azt javasolja: ahelyett hogy tartanánk egy nagy felvilágosító előadást a gyereknek, inkább kérdezzünk tőle minél többet. Olyan témákról kezdeményezzünk beszélgetést, mint hogy a tini szerint milyen jelei vannak a bántalmazásnak egy párkapcsolaton belül, vagy hogy mit tenne, ha valaki közeledne hozzá, de ez kellemetlen lenne számára. Példákon, más emberek történetein keresztül dolgozzuk fel a tinikkel a nehéz témákat, úgy sokkal könnyebben befogadják az információkat. 

A felvilágosítás tinikorban nem egy nagy beszélgetés, hanem egy folyamat, és sokkal többről szól, mint hogy elmondjuk, mi az a szex, amit már úgyis tud a gyerek másodikos kora óta. Arról kell szóljon, hogy legyen önbizalma, ismerje a saját határait, és várja el a tiszteletet egy párkapcsolatban. Ebben a beszélgetéssorozatban benne kell legyen, hogy ne adja fel az énjét egy fiúért. És mindenekelőtt szeresse saját magát, akkor nagy baj nem érheti.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top