Család

Példátlan ítélet: 27 évnyi házimunkát kell megfizetnie a férjnek

Ezzel elismerték, hogy a házimunka is munka.

Egy argentin bíróság eddig példa nélküli ítéletet hozott egy válási ügyben. A 70 éves férjnek 8 millió pesót (körülbelül 52 millió forint) kell fizetnie volt feleségének a 27 évnyi házimunkáért cserébe.

Victoria Famá bírónő gondosan mérlegelte a körülményeket: a 30 évnyi házasságban nagyon világosak voltak a szerepek. Az asszony (közgazdasági diplomáját a szögre akasztva) otthon maradt, gyereket nevelt, és a háztartást vezette, míg a férje eljárt dolgozni. Majd, mikor a nő 60 éves lett, férje elhagyta – ekkorra pedig esélytelen volt, hogy újra dolgozni tudjon, és nagyon kevés nyugdíjat kapott. „A feleségek gazdasági függése a férjüktől egyike a fő okoknak, amiért a nők alárendeltek a társadalomban” – jelentette ki a bírónő az ítéletében.

A pár 2009-ben költözött szét, és két évre rá váltak el. A férfi azóta is jól él, a felesége viszont anyagi nehézségekkel küzd.

Az ítélet nagyon új szemléletet tükröz, mert elismeri, hogy a házimunka és a gyereknevelés is munka, mert idő, erőfeszítés és rátermettség kell hozzá – mondta Lucia Martelotte, a Latin-Amerikai Igazság és Társadalmi Nemek Csoport megbízott igazgatója. – Ez azonban láthatatlan munka, és a nők nem kapnak érte fizetséget.

 (Oddity Central)

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pexels

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top