nlc.hu
Család

Ki kell fizetnie a volt feleségének a 25 évnyi házimunkát

Milliókat kell fizetnie volt feleségének a 25 évnyi házimunkáért

A nő éveken át a családnak és a háztartásnak szentelte minden idejét és energiáját, ám a válás után semmit sem kapott.
Egy nő felmos a szobában

Egy spanyol üzletembert arra kötelezett a bíróság, hogy csaknem 205 ezer eurót (78 millió forint) fizessen a volt feleségének több évtizednyi házimunkáért. 

A dél-spanyolországi Velez-Malaga bíróságán megállapították, hogy Ivana Moralnak és volt férjének két közös lánya van, az otthonuk teljes fenntartásátért pedig a nő felelt.

„Lényegében az otthoni munkával töltötte minden idejét, ami azt jelentette, hogy gondoskodott a házról és a családról, valamint mindenről, ami ezzel jár” – áll a válóperes ítéletben. Az összeget a házasságuk alatt végzett munka ideje és a minimálbér alapján állapították meg.

A nő az egyik rádiónak az ítélet után úgy nyilatkozott, hogy kizárólag a házimunkának és férje támogatásának szentelte az életét, amire a férje kényszerítette, és nem igazán tudott mást csinálni. Ám amikor a házasságuk véget ért, ő ott maradt a két gyerekkel kisemmizve, miközben évekig minden idejét és energiáját a családba fektette.

A bíróság arról is döntött, hogy a fenti összegen felül a férfinek havonta 190 ezer forintnak megfelelő nyugdíjat kell fizetnie az exének, a most 20 és 14 éves lányait pedig havonta 150 ezer, illetve 228 ezer forintnak megfelelő összeggel kell segítenie.

Nem ez az első eset, hogy ilyen döntést hozott a bíróság, korábban Argentínában a 70 éves férjnek 8 millió pesót (körülbelül 52 millió forint) kellett fizetnie volt feleségének a 27 évnyi házimunkáért cserébe. Kínában is született már hasonló döntés, Pekingben arra köteleztek egy férfit, hogy visszamenőleg fizessen ötvenezer jüant (bő kétmillió forintot) a volt feleségének az elmúlt öt évben elvégzett házimunkáért.

(Metro)

(Kiemelt kép: Pexels)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top