nlc.hu
Otthon

Elvált, és egy vagyont fizetett az exének házimunkáért

30 év után elváltak, most 21,5 millió forintot fizethet a feleségének a házimunkáért

Portugália legfelsőbb bírósága arra ítélt egy férfit, hogy a válásuk után a feleségének 60 ezer eurót fizessen a több évtizednyi főzésért és takarításért.

Volt idő, amikor a családokban a házimunka a nőkre hárult, de ezek az idők már elmúltak. Legalábbis biztosan ez derül ki a portugál bíróság döntéséből, akik arra kötelezték a férjet, hogy a válás után kompenzálja anyagilag a feleségét a rengeteg elvégzett házimunkáért – írja az odditycentral.com.

A házimunka értékes (fotó: Pixabay)

A házimunka értékes (Fotó: Pixabay)

Az év elején született döntés nagy vihart kavart a portugál médiában, és egy hosszú, számos bíróságon zajló jogi küzdelem végére tett pontot. Eredetileg a feleség 240 ezer eurós kompenzációt kívánt magának kiharcolni, de első fokon a bíróság még azt mondta, hogy nem jogosult semmilyen kompenzációra. Ezután fellebbezett, és másodfokon már neki ítélt a bíróság, igaz, be kellett érnie 60 ezer euróval. Az ügyet a volt férje nem hagyta annyiban, és egészen Portugália legfelsőbb bíróságáig vitte el a dolgot: ott született végül a fent említett döntés. A bíróság szerint bár a házimunka sok esetben láthatatlan, nagyon is világos a gazdasági szerepe, ráadásul általa a pár spórolásához és a kiadások visszafogásához is hozzájárult a feleség. Bizonyítottnak találták, hogy a házasság 30 éve alatt a feleség volt az, aki az összes házimunkát végezte, és főzött a férjére. Úgy vélik, ezzel hozzájárult kettejük vagyonosodásához, mert a dolgozó fél ezekhez a szolgáltatásokhoz ellenérték nélkül jutott hozzá. A nő munkájának ellenértékét a bíróság a portugál minimálbér alapján határozta meg, amit felszorzott tizenkettővel, majd kiszámolták az összeget 30 évre. Az összeg harmadát végül levonták, mivel a nőnek is voltak kiadásai az adott időszakban.

A láthatatlan munkáról az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top