nlc.hu
Család

Milliókba kerül a volt feleség által elvégzett házimunka

Ítélet: milliókba kerül a volt feleség által elvégzett házimunka

A pekingi bíróság kétmillió forint összeg kifizetésére kötelezte a volt férjet a neje által elvégzett házimunkáért. Szerinted igazságos az ítélet?

Precedensértékű ítéletet hozott egy pekingi bíróság egy válóperben: arra köteleztek egy férfit, hogy visszamenőleg fizessen ötvenezer jüant (bő kétmillió forintot) a volt feleségének az elmúlt öt évben elvégzett házimunkáért, írja a BBC nyomán a Telex.

5 évnyi házimunkát kell a férfinak kifizetnie exnejének

Fotó: Unsplash

A döntés vitát váltott ki a láthatatlan házimunka értékéről a közösségi médiában: egyesek kevesellték a büntetést, mások szerint ennyi pénzért házvezetőnőt is lehet alkalmazni Pekingben. 

A legfejlettebb államokat tömörítő OECD adatai szerint a kínai nők körülbelül két és félszer több fizetetlen, láthatatlan munkát végeznek otthon, mint a férfiak. A tipikus otthoni feladatokat reproduktív munkáknak is szokták nevezni, ezeket sehol nem számolják be hivatalosan a nemzeti össztermékbe, de ettől függetlenül ha nem végezné el őket senki, akkor a „normál”, pénztermelő gazdasági működés is ellehetetlenülne – írja a lap.

A reproduktív munkával töltött idő ráadásul a koronavírus-járvány óta nőtt. Az ENSZ tavalyi globális, összesen 38 ország adatain alapuló kutatása szerint a járvány következtében kialakult új helyzet nemhogy egyenlőbbé tette volna a reproduktív munkák eloszlását a nemek között, hanem inkább tovább rontott rajta.

Még több cikk a láthatatlan munkáról

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top