Család

A kínai kormány már a gyerekeket is megfigyeli?

Guangzhou város hatvan általános iskolájának 17 ezer diákja kapott GPS-szel felszerelt okosórát – hivatalosan azért, hogy a szülők nyomon követhessék a mozgásukat.

Guangzhou város hatvan általános iskolájának 17 ezer diákját lepték meg a múlt héten egy új okosórával: a kütyübe épített chipnek köszönhetően valós időben tízméteres pontossággal meg lehet állapítani, hogy hol vannak a gyerekek – írja a MIT Tech Review híre alapján a 444.hu.

kína, kisfiú, gyerek

Képünk illusztráció (Fotó: Unsplash)

Az okosórákat elvileg azért osztották ki, hogy a szülők okostelefonjuk segítségével nyomon követhessék, merre jár éppen a gyerekük; a fejlesztői szerint így bármikor hívhatják a hatóságokat, ha baj van.

A helyi önkormányzat állítja: a program célja, hogy a szülők nagyobb biztonságban tudhassák a gyerekeiket. A 17 ezer kiosztott órából eddig 8 ezret aktiváltak, az ötletgazdák szerint hamarosan további 30 ezer órát is kioszthatnak majd a város idős lakói között.

Az órákat a BeiDou gyártja, ők fejlesztik azt a navigációs rendszert is, amely Kínában a GPS megfelelője. A fejlesztésről beszámoló hírek arra utalnak, hogy a guangzhoui kezdeményezés afféle pilot projekt; ha beválik, országszerte elkezdhetik az okosórák kiosztását.

Kínában az elmúlt években komoly megfigyelő programok indultak, a kormány nagy erőfeszítéseket tesz arra, hogy monitorozza az állampolgárok viselkedését. Félő, hogy ez az új projekt is ezen törekvéseket szolgálja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top