Család

Na, pontosan ezért alszik el könnyebben apával a kisbaba

Egyszerre örömteli és – valljuk be szemlesütve – bosszantó is, hogy a kisbabánk, akit egész álló nap ringatunk, etetünk, kényeztetünk, az esti altatásnál velünk ribilliót rendez, míg apához bújva egyetlen hüppögés nélkül álomba szenderül. Csak minket akar bosszantani, vagy van rá valami magyarázat?

A pici baba érkezése a családba fenekestül felforgatja az egészen addig megszokott életünket. Számos nem várt helyzettel kell szembesülni, ami azonnali megoldásért kiált. Ráadásul nemcsak a nappali menetrend borul, de az éjszakák sincsenek biztonságban: az esti altatás a legtöbb kisbabás szülő rettegett napszaka. Ekkorra a baba körül sürgő-forgó édesanya igencsak kimerül, fáradt és türelmetlen lesz, eljött hát az apukák színre lépésének ideje.

Amiért apával jobb aludni

Hiába volt egész nap a munkahelyén az édesapa, teljesen más mentális és fizikai igénybevételnek volt kitéve, mint az anyuka. Éppen ezért sokkal nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb és türelmesebb energiákat tud közvetíteni a baba irányába, ami persze az elalvás javára válik.

Fontos, hogy a pici az édesanyján kívül másokhoz is kötődjön, hozzászokjon, hogy a család többi tagjával is jó lenni, hiszen nagyobb korában könnyebb lesz így bölcsiben vagy óvodában elválnia édesanyjától. Ebben segíthet az édesapa jelenléte.

Sokszor mi, édesanyák nemcsak a fáradtság miatt vagyunk zaklatottabbak, hanem mert mereven ragaszkodunk egy ideálisnak elképzelt napi rutinhoz. Az apukák ezt sokkal lazábban kezelik. Ha néha-néha fél órával később alszik el a baba, akkor sem dől össze a világ, mint ez utólag számunkra is kiderül.

Ráadásul az erős apa jelenléte megnyugtatólag tud hatni nemcsak a babára, de az édesanyára is, ami mindenki javára válik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top