Család

Testápolás nyaralás előtt, alatt és után

Tudd meg, mit mikor használj, hogy bőröd egészséges és ápolt maradjon nyár végére is.

Nyaralásra ne csak a naptejed dobd a táskába, szükséged lesz egy-két másik krémre is, hogy bőröd puha és hidratált maradjon. No, nem kell egy egész drogériát becsomagolni, de jobb előre felkészülni, mint a végén kapkodni. Apropó, felkészülés! Azt tudtad, miként varázsolhatod a bőrödet strandkésszé?

Testápolás nyaralás előtt

Az utazást megelőző egy-két hétben iktass be néhány alkalommal teljes testes bőrradírozást. Ily módon eltávolíthatod az elhalt hámsejteket, ennek köszönhetően nemcsak szebben, egyenletesebben barnul majd a bőröd, de jóval tovább is fog tartani a színe. Használhatsz ehhez szimpla kávézaccot, cukrot vagy sót is, a legtöbb házi készítésű testradírban ezek szerepelnek, plusz némi kókuszolaj, sheavaj, kakaóvaj vagy más bőrpuhító, bőrápoló. Ha nem szeretsz ilyennel pepecselni, az sem gond, a drogériákban egy sor különféle bőrradírt találhatsz, vagy válassz egy luffa szivacsot és dörzsizd végig tusoláskor azzal a testedet.

A testradírozást követően persze el ne feledkezz a megfelelő hidratálásról, amihez érdemes nyárra könnyű állagú, gyorsan felszívódó testápolót választani. Ezektől nem maradsz ragacsos, nem lesz csúszós a bőröd a melegben, miközben épp úgy megadják a szükséges ápolást, mint nehezebb, téli társaik.

Ha eddig még nem volt sok lehetőséged a napozásra, a szimpla testápoló helyett választhatsz önbarnítót tartalmazó változatot is. Ezek pár alkalom után már látványos, de nem feltűnő barnaságot kölcsönöznek bőrödnek, ami éppen elegendő addig, míg a naptej védelme alatt hozzádolgozod a saját kis nyári színedet.

Az utazás előtti hétre iktasd be kozmetikusodat is, vagy végezd el otthon te magad a szükséges szőrtelenítést. A gyantázást vagy epilálást érdemes közvetlenül egy bőrradírozós nap utánra időzíteni, ezáltal nemcsak a szőrtelenítés lesz sikeresebb, de a benövések, gyulladt szőrtüszők is jobban elkerülhetők. Szőrtelenítést követően ne feledkezz meg a helyes bőrápolásról sem, amihez egyszerű de nagyszerű például egy bőrnyugtató aloe vera gél, de választhatsz direkt gyantázás utáni készítményeket is.

Illusztráció: Istockphoto

Testápolás nyaralás alatt

A precíz előkészítés végeztével akár szusszanhatsz is egyet, ugyanis a bőrápoló hercehurca nagy részén már túl vagy. A nyaralásra nem kell más, mint megfelelő faktorszámú (és minőségű) naptej, valamint egy szuper testápoló, amivel ápolgathatod bőrödet. Nyaralás alatt, illetve bármikor, ha többet tartózkodsz a napon, tilos bármiféle bőrradírozás vagy dörzsölgetés, a napsugárzás, a strandolás épp elég kihívás elé állítja a bőrt anélkül is.

Jó ha tudod, a napsugárzás hatására a bőrben szabadgyökök keletkeznek, amelyek az öregedési folyamatok felgyorsításáért felelősek, ezért nagyon fontos, hogy olyan testápolót vagy napozás utáni készítményt vigyél magaddal, ami többféle antioxidáns összetevőt is tartalmaz. Ilyenek például az A-, C- és E-vitamin, amelyeknek fontos szabadgyök-semlegesítő szerepük van. Mellettük még fontosak a gyulladáscsökkentő komponensek is, a napozás utáni készítmények leggyakoribb ilyen hatóanyaga a panthenol és az allantoin, de az aloe vera kivonat és a kamillából kivonható bisabolol is remekül nyugtatják a lepirult bőrt. 

Illusztráció: Istockphoto

Testápolás nyaralás után

Ha a nyaralás során felszedett egészséges mértékű, barna bőrszínedet szeretnéd minél tovább megőrizni, hazatérvén se feledkezz meg a rendszeres testápolásról. Sajnos gyakori hiba, hogy míg az üdülés alatt szorgosan kenegetjük magunkat a napozás utáni készítményekkel, otthon már csökken a lelkesedés. Igaz, az időnk is kevesebb, hiszen újra vissza kell pattanni a mókuskerékbe, de valljuk be: két perc sem kell hozzá, míg tetőtől talpig bekrémezzük magunkat. Ennyit igazán érdemes rászánni az estéidből neked is, ugyanis a hidratált bőrön lassabban képződnek elhalt hámsejtek, vagyis lassabban veszítjük el nyaralós színünket is. 

Illusztráció: Istockphoto

Hazaérvén a bőrradírt és luffa szivacsot még mindig ne vegyük elő jó pár napig, hiszen egyrészt csak felgyorsítanánk vele a nehezen megszerzett barnaság kopását, másrészt a bőrünknek a nyaralást követően is szüksége van még jó néhány nap nyugalomra, hogy regenerálódni tudjon.

Végül, egy dolgot mindenképp tartsunk kéznél a nyaralós szettből továbbra is: a fényvédőt. A napfény káros hatásai ellen nem csak a nyaralás alatt, de után is (sőt, ha már itt tartunk, előtte is) védekeznünk kell. Az UV-sugárzás egész éven át ér minket, ezért a kilátszó bőrfelületeket, arcunkat a hétköznapokon is óvjuk megfelelő, legalább SPF25-ös faktorszámú készítménnyel. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top