Család

Ennyi pluszpénzt kaphatnak idén a nyugdíjasok

A szakértők szerint idén akár a maximális prémiumot is megkaphatják az idősek.

Idén 16 vagy akár (a maximális) 20 ezer forint nyugdíjprémiumot is kaphatnak az idősek, legalábbis a szakértők ezt olvassák ki a gazdasági adatokból. A GKI Gazdaságkutató ugyanis a vártnál nagyobb GDP-növekedéssel számol, ami feltétele a nyugdíjprémiumnak – írja a Blikk.

A lapnak Farkas András nyugdíjszakértő, a Nyugdijguru.hu alapítója azt mondta: a jogszabály szerint a növekedés éves mértéke alapján kell kiszámítani egy szorzószámot. Ezzel szorozzák meg a novemberi nyugdíj 25 százalékát. Idén fennállnak a feltételei, hogy a 80 ezer forint feletti nyugdíjakra 20 ezer forint prémiumot fizessenek ki.

A nyugdíjprémium alapesetben csak a korhatárt elért, öregségi nyugdíjak után jár. Ám az elmúlt években kiterjesztették a jogosultságot a korkedvezményes nyugdíjasokra, a megváltozott munkaképességűekre és az özvegyi nyugdíjban részesülőkre is. Így összesen 2,7 millió ember kapott kiegészítést. Ám erről idén is külön döntést kell hoznia a kormánynak.

A nyugdíjprémiumról szóló végső döntés októberben várható. Jövőre lassul a növekedés, így 2020-ban várhatóan csak 10 ezer forint lehet az év végi pluszpénz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top