Család

Kötelezővé tennék minden hatévesnek az iskolakezdést

Megszűnik a rugalmas iskolakezdés, ám hogy ki dönt az iskolaérettségről, egyelőre nem tudni.

Eddig az óvoda a szülővel közösen dönthetett arról, hogy a gyerek iskolába menjen, vagy egy évet még maradjon az óvodában, ám a köznevelési törvény módosításával a rugalmas iskolakezdés megszűnt, az iskolaérettség megállapításának joga az államhoz került – mutat rá a Népszava cikke.

Azoknak a gyerekeknek, akik augusztus 31-ig betöltik hatodik életévüket, kötelező iskolába menniük. Ha a szülő ez alól felmentést kér gyermeke számára, azt legkésőbb január 15-éig kell benyújtania az ezt engedélyező állami szervhez, ám azt sem a törvénymódosítás, sem annak végrehajtási rendelete nem határozta meg, hogy pontosan melyik ez az állami szerv. 

iskola gyerek szülő

A kép illusztráció (iStock)

„Egyrészt a januári határidő túl korai, ilyenkor még sok szülő bizonytalan. Másrészt ha olyan döntés születik, amivel a szülő nem ért egyet, csak perelni tud, egy ilyen eljárás viszont hónapokig, akár az iskolakezdés utánig is eltarthat” – magyarázta Miklós György, a Szülői Hang Közösség képviselője.

Bódis József oktatási államtitkár korábbi nyilatkozata szerint a kérelmek az Oktatási Hivatalhoz (OH) kerülnek majd. Viszont ha minden kérelmet központilag bírálnak el, kétséges, hogy szakmailag megfelelően alátámasztott döntések születnek-e. Ráadásul nem tudni azt sem, hogy az óvodapedagógusok, óvodavezetők szakmai véleményét figyelembe veszik-e majd a döntések meghozatalakor.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top