Család

A férfiak igenis szeretik az érettebb nőket!

Tévhit az, hogy minden férfi a huszonéveseket kergetné, jelentős részük igenis szereti az érettebb nőket.

Mind emlékszünk olyan híres párokra, mint Ashton Kutcher és Demi Moore, akik között 16 év volt a korkülönbség Demi javára. De nemcsak a hírességek között fordul elő a nagy korkülönbség, hanem a földi halandóknál is, a kutatások szerint ráadásul egyre gyakrabban választanak a férfiak érettebb nőt maguk mellé.

Az érett nők már nem játszmáznak

A sztereotípiák miatt azonban nincs könnyű dolguk a nagy korkülönbséggel a szerelmespároknak. Az általában senkit sem zavar, ha a férfi idősebb a nőnél, de ha ez fordítva van, akkor máris összesúgnak a rossz nyelvek a hátuk mögött.

A today.com újság végzett felmérést az olvasói között, hogy miért kedvelik az érettebb nőket a férfiak, és a válaszokból olyan okok derültek ki, mint például hogy egy érett nő jobb partner, magabiztosabb, és nem akar mindenáron gyereket szülni. Többen azt válaszolták, hogy az érettebb nők már nem azt keresik a férfiakban, hogy a másik felük legyen, hanem csak jól akarják magukat érezni, ezért jobb velük lenni. Mások válaszaiból az derült ki, hogy az idősebb nők tapasztaltabbak, érzelmileg stabilabbak és őszintébbek, nem akarnak már játszmázni annyit, mint fiatalabb társaik.

Meddig érett, és honnan öreg?

Gloria Cowan 1984-es tanulmányában arra a következtetésre jutott, hogy kevésbé sikeresek azok a párkapcsolatok, ahol a nő idősebb, összehasonlítva azokkal a párkapcsolatokkal, ahol nincs korkülönbség a felek között. Minél nagyobb a korkülönbség (18 év vagy több), annál inkább kudarcra van ítélve a tanulmány szerint a kapcsolat.

érett nők férfiak szerelem

Demi Moore és Ashton Kutcher 2010-ben (Forrás: Florian G Seefried/Getty Images)

Cowan azt is találta a kutatása során, hogy a férfiak sokkal kevésbé ítélkeznek a korkülönbség miatt – ezt, mondjuk, sejtettük –, mindegy nekik, hogy a nő vagy a férfi az idősebb, egészen hétévnyi korkülönbségig. Ebből aztán azt a következtetést vonta le, hogy ha több mint hét évvel idősebb a nő a férfinál, akkor az már nem érett, hanem öreg kategória lesz.

Bár a sztereotípiákban az érett nő mindig a csábító, aki Martinit szürcsölget, és szipkából szívja a cigarettát, miközben a tapadós ruhájában és magassarkújában keresztbe teszi a lábát, és eltekeri a fiatal férfi fejét, a valóság kicsit máshogy néz ki. Egy felmérés során 30–60 év közötti, fiatalabb férfival randizó nőket kérdeztek meg, hogy ki volt a csábító fél a kapcsolat elején, és bizony kiderült, hogy a nők többsége passzív szereplő volt, nem vetette ki a hálóját a fiatal pasira.

Az igaz szerelem időtlen

Brian Collisson és Luciana Ponce De Leon vizsgálták 2018-as kutatásuk során azt, hogy mennyire előítéletes a közvélemény a korkülönbséggel kapcsolatban. A társadalmi megítélés szerint az a normális, ha kicsit idősebb a férfi, és fiatalabb a nő, aminek a gyerekvállalás miatt tulajdonítanak az emberek ekkora jelentőséget.

A férfiak válaszaiból azonban az is kiderült, hogy azért szeretik ennek ellenére az érettebb nőket, mert velük sokkal inkább át tudják élni az egyenrangú párkapcsolatot, értékelik, hogy egy olyan nő mellett lehetnek, aki büszke a fiatal pasijára, ami természetesen jót tesz a férfiak önértékelésének.

Ideje, hogy leszámoljunk az előítéletekkel, mert már nem 150 évvel ezelőtt élünk, nem mások mondják meg, mi a normális, hanem mindenkinek a belső hangját követve kell élnie az életét. Főleg, amikor szerelemről van szó.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top