Család

A gyerekeknek szóló fogyókúrás appot kerüld el jó messzire!

Újdonság a gyerekeknek szóló fogyókúrázós app – a legjobb elkerülni.

A Weight Watchers leginkább Amerikában híres fogyókúrás műsor, melynek alapján felnőtteknek már régen készült kalóriaszámláló app. Most a gyártók elkészítették a gyerekverziót is, de az több szempontból is problémás.

A fogyókúrás appot 8-17 éves gyerekeknek ajánlják, és alapvetően annyit tud, mint a többi ilyen: nyomon lehet vele követni, mit eszik, hány kalóriát fogyaszt a gyerek. A rendszer pontozza az ételeket, a zöld ételek nulla pontot, a magasabb kalóriatartalmú vagy egészségtelenebb ételek pedig nyilván több pontot kapnak. Minél kevesebb pont gyűlik össze, annál sikeresebb a fogyókúrában a gyerek. Ha pedig még egy életmód-tanácsadót is szeretnénk az appon belül, csupán 20 ezer forintnyi összeget kell kifizetnünk.

Mi a baj ezzel? Az, hogy a gyerek mentális egészségére lehet káros hatással, ha már nyolcévesen fogyókúrás appokkal akarja kordában tartani a súlyát.

Az remek dolog, ha egy túlsúlyos gyereket szülőként egészségesebb ételekkel és testmozgással segítünk abban, hogy leadja a feleslegét. Nem esztétikai okok miatt, hanem azért, hogy ne legyen később cukorbeteg, magas vérnyomásos, megszokja a mozgást, és azt, hogy a brokkoli is a barátja. Azaz az egészséges életmódra neveljük, aminek a mellékes következménye lesz az, hogy le fog fogyni. Egy ilyen app azonban csak és kizárólag a fogyásra helyezi a hangsúlyt, az ételeket rossz és jó kategóriákba sorolja a pontozással, ezzel pedig rossz üzenetet közvetít a gyerekeknek.

fogyókúra gyerek app

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

Azt kellene megtanítanunk a gyerekeinknek, hogy nem az számít, mennyit mutat a mérleg, hanem az, hogy minél jobban vigyázzanak az egészségükre. A szénhidrát és a csoki nem rossz, nem tiltólistás, hanem ésszel kell enni, ha nem akarnak ártani maguknak. A mozgás nem azért fontos, hogy kevesebb kiló legyen, hanem mert így marad egészséges a szíve és az elméje.

Az American Academy of Pediatrics szerint az ilyen fogyókúrás appok gyerek kezében simán evészavarokhoz vezethetnek, nem pedig a helyes életmódot tanítják meg nekik. Véleményük szerint egy gyerek ne írogassa, mit eszik naponta, pont akkor egyen, amikor éhes, nekünk szülőknek pedig az a dolgunk, hogy ami a tányérjára kerül, az egészséges keretek között maradjon.

Ebben az eszement, vékonyságot hajszoló világban így is egész pici korától kezdve látja a gyerek azt az elérhetetlen szépségideált, amit meg sem közelít senki a környezetében.

Nem kell még ezt tetézni azzal, hogy pontozza az ételeit, lelkifurdalása legyen, ha csokit eszik, és utálja magát, mert nem érte el azon a héten a kitűzött mínusz kilókat. A fogyókúrás app a szakemberek szerint egyenlőségjelet tesz az egészséges életmód és a fogyás közé, ez rendkívül veszélyes a gyerekekre.

Dr. Erika Doukas klinikai szakpszichológus szerint természetesen segíteni kell az elhízott gyerekeknek, de nem ilyen kalóriaszámlálós appokkal, hanem inkább úgy, hogy az egész család életmódot vált. Mert ritkán fordul elő, hogy a gyerek a semmitől lesz túlsúlyos, a legtöbb esetben olyan ételeket eszik, amilyeneket a szüleitől lát, úgyhogy elengedhetetlen, hogy a család szintjén változtatás történjen, ha azt szeretnénk, hogy a gyerek lefogyjon. A szakember szerint a mérleget úgy kell elfelejteni, ahogy van, semmi keresnivalója rajta a gyereknek, inkább arra kell koncentrálni, hogy fizikailag és mentálisan egészséges legyen – akárhány kilót nyom.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top