Család

Ennyi pluszpénzt kaphatnak a nyugdíjasok novemberben

Két forrásból is kaphatnak kiegészítést.

Jelentős kiegészítést kaphatnak idén a nyugdíjasok, ez három tételből adódhat össze. Két forrásból biztosan számíthatnak pluszpénzre, egy harmadikból pedig talán – hívta fel a figyelmet Farkas András nyugdíjszakértő a Nyugdíjguru.hu portálon.

Az idén novemberben várható nyugdíjprémium összege attól függ, mennyivel haladja meg a GDP idei évre prognosztizált növekedése a törvényi küszöbértéke, a 3,5 százalékot.

Mivel a bruttó hazai termék várható növekedése legalább 4,5 százalék lehet, a nyugdíjprémium kiszámításhoz használt szorzószám 1 vagy valamivel magasabb érték lehet. Ezt kell megszorozni a novemberi ellátás negyedével, de legfeljebb 20 ezer forinttal.

Vagyis a nyugdíjprémium maximális összege 20 ezer forint vagy valamivel magasabb összeg lehet. Akinek az ellátása nem éri el a 80 ezer forintot, arányosan kevesebbre számíthat.

Nyugdíjkorrekció is várható, ugyanis januárban 2,7 százalék volt az infláció becsült mértéke, ennyivel emelték a nyugdíjakat. Ám a nyugdíjas fogyasztóiár-index tavaly júliushoz képest 3,5 százalék volt. Ha marad ez az érték, akkor a korrekció mértéke a kettő különbsége, 0,8 százalék lesz.

Ilyenkor a nyugdíjasok az egész 2019-re szóló kiegészítést egy összegben megkapják a novemberi nyugdíjuk mellé. Az átlagos, 135 ezer forintos nyugdíjnál ez csaknem 13 ezer forint, 80 ezer forintnál pedig 7680.

Sokkal bizonytalanabb az elmúlt években adott eseti juttatás, a 10 ezer forintos Erzsébet-utalvány sorsa. Az utalvány megszűnt, így legfeljebb más formában képzelhető el, de ez teljes mértékben a kormány döntésétől függ.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top