Család

Egy okos trükk, hogy túltedd magad a szakításon

A gondolataidból nem olyan könnyű száműzni az exedet, mint az életedből.

A szakítás után még jó sok ideig keringhet az exed a gondolataid között. Hiába nem beszéltek, nem találkoztok, mégis ott találhatod magad, hogy egyfolytában a fejedben van. Azon tűnődsz, hol vacsorázik ma, vagy hogy kivel találkozik, pedig a saját életeddel kellene törődnöd.

Dr. Karen Finn válásterapeuta szerint több magyarázata is lehet annak, hogy olyan sokat gondolsz az exedre, de nincs köztük általában az, hogy még szerelmes vagy belé. Inkább ott kell keresni az okokat, hogy amíg együtt voltatok, szinte folyton a párod körül jártak a gondolataid, ahogy ez általában lenni szokott egy párkapcsolatban. Olyan szokásoddá vált rá gondolni, mintha mondjuk rászoktál volna a cigarettára. Attól még, hogy szakítottál vele, nem szoktál le róla.

szakítás válás gondolatok

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

A szokásokra az jellemző, hogy automata üzemmódban működnek. Ezt az automatizmust kell megszakítani ahhoz, hogy levetkőzd az exedre gondolás szokását. Nem kell ehhez idegsebészhez szaladni, a szakember egy nagyon egyszerű és okos módszert szokott ajánlani a pácienseinek, akik ebben a cipőben járnak.

Húzz a csuklódra egy befőttes gumit, és amikor eszedbe jut az exed, akkor kezdd el pattintgatni, hogy csípjen meg kicsit.

Nem azonnali megoldás, nem fogja eltüntetni a gondolataid közül az exedet két másodperc alatt, de az önmaguk körül forgó gondolatokat megszakítja, ezzel pedig már tettél egy lépést a sikeres leszokás felé. Újra tudod programozni vele az agyad, hogy a későbbiekben már a gondolat felmerülésekor, gumipattogtatás nélkül is megszakítsa a gondolatot.

Idő kell hozzá ugyan, de legalább nem ragadsz bele évekre az exeden töprengésbe, és nem akadályozod meg magad a továbblépésben. A lényeg még csak nem is a befőttes gumiban rejlik, hanem abban, hogy valami visszaránt a jelenbe, és észhez térít, hogy a saját életedet vedd a kezedbe, ne az exeden rágódj.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top