Család

4 jel, hogy drámafüggő vagy a kapcsolatban

Egy párkapcsolatban is előfordulhat függőség, csak nem szerektől, hanem a drámától.

Kevin Gilliland klinikai szakpszichológus szerint az érzelmi függőség sokkal inkább összezavarja az embert, mint amikor alkoholtól vagy drogtól alakul ki addikció. Amikor a drámától, azaz a káosztól és fájdalomtól válunk függővé egy kapcsolatban, akkor nyomorultul érezzük magunkat, de nem bírunk leállni a veszekedéssel.

A szakember a páciensei között gyakran találkozik ezzel a fajta önsorsrontó magatartással. Négy jelet írt le, hogy miről ismerhetjük fel magunkban a drámafüggőséget.

1. Felismered az ismétlődést?

Ha úgy érzed, folyton ugyanaz ismétlődik a kapcsolataidban, és nem csak arról van szó, hogy néha rossz napod van, akkor érdemes elgondolkodni. Minden erőfeszítésed ellenére is ugyanabban a helyzetben találod magad, ugyanabban a konfliktusban és állandó feszültségben telnek a kapcsolataid? Ha ezt az ismétlődést felismered, az valami mélyebb problémára utal, mint általában a függőségek esetében.

függőség párkapcsolat dráma

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

2. A dráma a szabadidő rovására megy?

Mennyi időt töltesz azzal, hogy a konfliktusokat kezeld vagy elkerüld? Az érzelmeid kezeléséhez esetleg használsz nyugtatókat vagy alkoholt? Nem a konfliktussal van a gond, az minden kapcsolatban előfordul, de ha annyira gyakorivá válik a drámázás, hogy már határozottan negatív hatással van az életedre, az nem normális.

3. Hiányzik a konfliktus, ha béke van?

Egyenesen unalmasnak találod a békét? A veszekedések olyan érzelmi intenzitással járnak, amit akár hiányolhatsz is, ha függő vagy. Főleg, ha ismétlődik a dráma folyton, akkor már az válik a normálissá, ezért elkezdhetsz unatkozni nélküle. Vagy az is lehet, hogy számodra a veszekedés összefügg azzal, hogy így végre figyel rád a párod.

4. Mennyire akadályoz az életben a drámázás?

Előfordult már a drámák miatt, hogy lemondtál egy programot, elhanyagoltad a barátaidat vagy elkerülted a családodat? Már szégyelled a környezeted előtt, hogy ennyi veszekedés mellett is a kapcsolatban maradsz?

Ha a fenti kérdésekre igen a válasz, akkor jó eséllyel drámafüggő vagy, amit ugyanúgy kell kezelni, mint bármilyen más függőséget. Legyőzhető, ha felderíted a függőség mögött meghúzódó okokat egy szakember segítségével, utána pedig jöhet egy egészséges, drámamentes kapcsolat az életedbe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top