Család

Miért nem működik ma a gyereknevelés?

Van néhány ok, ami miatt neveletlenné válhatnak a mai gyerekek.

Az ifjabb generáció mindig megkapja, hogy „ezek a mai fiatalok” neveletlenek, nem ismerik a tiszteletet és a kötelességeiket. De vajon van-e benne valamilyen igazság? Van ugyanis pár olyan tényező, ami manapság tényleg megnehezíti a gyereknevelést.

1. Félünk a gyerekeinktől

Tételezzük fel, reggelire adni szeretnél a gyerekednek egy bögre kakaót. Kiöntöd egy kék bögrébe, amikor a gyereked felordít, és fejhangon kezd hisztizni: „De én a garfieldos bögrében kérem a kakaót, és nem a kékben!” Mit tesz ilyenkor egy mai anyuka? Mit teszel te?

A legtöbben egyszerűen átöntik a kék bögréből a kakaót a garfieldosba. Ez felvet egy kérdést: mégis mitől félsz? Ha már egy pár éves kicsi első óhajának behódolsz, csak hogy abbahagyja a hisztit, szerinted ez hová vezet? Hamar rá fog jönni, mennyire egyszerű dolga van veled, csak egy kicsit hisztizni kell.

2. Csökkennek az elvárásaink

Káromkodik a gyerek? Rosszalkodik? Feszegeti a határait? Hát hogy a túróba ne feszegetné a határait, amikor még egy picit sincs tudatában annak, mi a jó, mi a rossz, mi a helyes, mi az udvarias, egyáltalán mi az, amit elvárnak tőle.

Ezekre neked kell megtanítanod! Nem rak rendet maga után? Mutasd meg neki egyszer, mit vársz el tőle, és onnantól minden este egyértelmű, hogy ezt meg kell csinálnia, és ettől nem tágítasz.

3. Eltűnőben a közös teherviselés

Régebben, ha ugráltál a buszon, a járművet megállította a sofőr, és egyszerűen elzavart. Az iskolai konyhás néni is leszidott, ha játszottál az étellel. A kirívó eseteket leszámítva sokszor a tanárok is jogosan tettek helyre. Manapság egy tanár attól tart, ha egy kicsit erélyesebben szól rá valakire, retteghet, hogy kirúgják.

Ha kíváncsi vagy, még miért nem működik manapság a gyereknevelés, olvasd el a Bouvet.cafeblog.hu bejegyzését!

(Kiemelt kép: Istockphoto)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top