nlc.hu
Család
A kutyákat is érinti a passzív dohányzás

A kutyákat is érinti a passzív dohányzás

A dohányosok kutyáinál 60 százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki tüdőrák.

Az emberek mellett az állatokat is érinti a passzív dohányzás problémája, különösen igaz ez a cigarettázó gazdik mellett élő, lakásban tartott kedvencekre – írja a 24. hu a MORE TH>N kisállat-biztosító felmérésére hivatkozva.

A lakásban élő kisállatok több időt töltenek a zárt helyen dohányzó gazdájukkal, ráadásul a szőnyegek, bútorok felszívják magukba a füstöt, amivel gyakran érintkeznek a kedvencek.

A kérdőívben kétezer dohányos kisállat-tulajdonos válaszait összesítettek, az adatok szerint 22 százalékuk nagyjából napi 15 cigarettát szív el a kisállatok jelenlétében, ez évi 5500 cigit jelent.

A válaszadók háromnegyedét annak ellenére sem foglalkoztatja káros szenvedélyének kutyájára gyakorolt hatása, hogy tisztában van a kockázatokkal. Ugyanakkor 68 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy ha egy állatorvos jelezné kedvencük állapotának romlását, átgondolnák a leszokást.

Egy korábbi  kutatás szerint a dohányosok kutyáinak 60 százalékkal nagyobb az esélyük a tüdőrák kialakulására. Egy másik kutatás pedig arra mutatott rá, hogy a betegség kockázata a rövidebb orrú fajták, mint a mopsz vagy a francia buldog esetében még nagyobb, a hosszabb orrúaknál pedig inkább orrüregi rákot okozhat.

(via)

Kiemelt kép: illusztráció, Pixabay

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top