Egészség

Ezzel az ötlettel még jobban elrettentenék a dohányosokat

Minden egyes szál cigarettára figyelmeztető feliratot tennének.

Ha nemcsak a dobozra, hanem minden egyes szál cigarettára egészségügyi figyelmeztetést tennének, azzal sokkal jobban lehetne csökkenteni a dohányosok számát – erre jutott a Stirlingi Egyetem új kutatása.

A vizsgálat szerint elsősorban a fiatalok, valamint a nem dohányzók körében lenne leginkább elrettentő hatása az új megoldásnak. A felirat ugyanis a cigizés teljes folyamata során ott virítana előttük: A dohányzás halált okoz!

A dohányosok állandóan látnák a figyelmeztetést: amikor kiveszik a cigarettát a dobozból, amikor meggyújtják, amikor elnyomják a hamutartóban, és minden egyes slukknál. Így sokkal nehezebb lenne nem foglalkozniuk a problémával.

A fókuszcsoportos vizsgálatból kiderült, különösen a nők körében lenne elrettentő hatása az újításnak, ők kimondottan depresszívnek, ijesztőnek éreznék a folyamatos nyomást.

A cigarettára írt figyelmeztetések bevezetése nem csak elvi felvetés, Skóciában és Kanadában már azon dolgoznak, hogy milyen formában lehet megvalósítani az ötletet.

(ScienceBlog)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top