Család

Az ország, ahol a gyerekek üres dobozt kapnak karácsonyra

Lenne nagy felháborodás itthon, ha üres doboz lenne a karácsonyfa alatt. De van olyan ország, ahol örülnek neki a gyerekek.

Elképzelhetetlen nálunk, hogy üresen kapjon egy dobozt a gyerek, és még el is várjuk tőle, hogy boldog legyen a karácsonyi ajándékától. Hiszen maximum a macskák szoktak az üres dobozoknak örülni, nem a nagy gyerekek, ugyebár. Svédországban azonban az egyik legnépszerűbb ajándék a fa alatt az üres doboz.

Ahhoz, hogy megértsük a jelenséget, vissza kell mennünk az időben 1994-ig, amikor egy svéd cég kutatása azt jövendölte, hogy a jövőben a mobiltelefonok viszik majd el az első helyet a népszerű ajándékok között. Igazuk is lett, bár 2003-ban elkezdtek változni a trendek, és a pókerkészlettől kezdve a zacskóbevásárlásig mindenféle ajándék lekörözte Svédországban azóta a mobiltelefonokat, de azért előkelő helyen végeznek mind a mai napig. Ehhez kapcsolódóan találták ki az üres doboz ajándékot, ami konkrétan egy doboz a mobiltelefonnak, amibe el lehet tenni, hogy ne tudják használni.

karácsonyi ajándék doboz

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

Furcsa skandináv humornak tűnik első pillantásra, pedig igazából komoly aggodalom szülte ezt az ajándékötletet. Egy kutatás szerint a svédek egyre inkább az okostelefonokra támaszkodnak, észrevehető változásokat idézett elő a telefon az általános közérzetben és viselkedésben is. A telefonos doboz egy olyan eszköz, amivel tudatosan elválaszthatják magukat a mobiltól, ha például olvasni, aludni szeretnének, vagy a családdal töltenék zavartalanul az időt. És persze a gyerekeiket is erre szoktatják, hogy ne függjenek annyira az okostelefonoktól.

Mivel karácsonyi ajándékról van szó, nyilván nem egy sima kartondobozt kell elképzelni. Lecsaptak a trendre a kereskedők, és már lehet kapni Svédországban a börtöncellának kidekorált doboztól kezdve a fertőtlenítős példányig mindenfélét. Nem aggódunk a svédekért, impozáns üres dobozokkal ajándékozhatják egymást karácsonykor.

Ha esetleg ezt az ötletet most valamelyik vicces családtagod elsüti a karácsonyfa alatt, és találsz egy nevedre szóló dobozt, amiben egy másik üres doboz van a telefonodnak, akkor tedd azt, amit a svédek tennének: hagyd otthon a telefonodat, és menj el sétálni, amíg lehiggadsz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top