Család

Hidegben, bűzben és mocsokban tartotta a gyerekeit a sellyei pár

A járásbíróság mind a hat kicsit elvette tőlük. Kiskorú veszélyeztetése miatt ítélték el őket.

A Siklósi Járásbíróság mind a hat gyerekét elvette egy párnak, akik borzalmas körülmények között tartották a kicsiket – írja a 24.hu. A bíróság a férfit és a nőt is egy év hat hónap börtönre ítélte hatrendbeli társtettesként elkövetett kiskorú veszélyeztetése miatt, és egyúttal megszüntette a szülői felügyeleti jogukat is. A bíróság a szabadságvesztés végrehajtását három év próbaidőre felfüggesztette, továbbá a felfüggesztés próbaidejére elrendelte a vádlottak pártfogó felügyeletét.

Képünk illusztráció (Fotó: MTI / Máthé Zoltán)

A pár szűkös anyagi körülmények között élt, egyiküknek sem volt munkahelye vagy rendszeres jövedelme. A lakóhelyüket és a ház udvarát is elhanyagolták. A Baranya Megyei Kormányhivatal Sellyei Járási Hivatalának családgondozói először alapellátásban részesítették a szülők gyerekeit, majd 2014 júniusában a gyerekek védelembe vételét rendelték el.

A szülők a hatóság által a gondozási tervben előírt magatartási szabályoknak a későbbiekben sem tettek eleget, heteken át nem takarítottak, lakókörnyezetüket rendkívüli szennyezettség jellemezte. A lakóházban tárolták az összegyűlt háztartási hulladékot tartalmazó zsákokat, amelyek penetráns szagot árasztottak és fertőzésveszéllyel fenyegettek. Nem szereztek be elegendő mennyiségű tűzifát, ezért lakóhelyükön folyamatosan nem volt biztosítva a kiskorú gyermekek számára megfelelő hőmérséklet

A nő és a férfi a kiskorú gyerekeik megfelelő öltöztetéséről és tisztálkodásáról sem gondoskodtak. A gyerekek mezítláb, zokni és papucs nélkül, nem az évszaknak megfelelő, vékony ruházatban tartózkodtak a hideg burkolaton a fűtetlen lakóházban. A szülők az óvodás korú gyermekeiket nem járatták óvodába, így nem gondoskodtak gyerekeik megfelelő óvodai neveléséről, fejlesztéséről és ellátásáról sem.

Az ikreket napközben rendszeresen a rácsos kiságyukban tartották, onnan csak nagyon ritkán vették ki. De érzelmileg is teljesen elhanyagolták gyermekeiket, nem foglalkoztak, nem játszottak velük. A fenti magatartásukkal a kiskorúak nevelésére köteles szülők az e feladatukból eredő kötelességüket súlyosan megszegték, és ezzel gyerekeik testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődését is veszélyeztették.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top