Család

Nem engedték kemoterápiára, ezért elvették a gyereket a szülőktől

A négyéves gyerek szülei vitaminokkal és diétával kezelték volna a leukémiás kisfiút.

Az amerikai Memphis városában borzolta a kedélyeket az eset, miután a mindössze négyéves Noah McAdamsnél idén áprilisban diagnosztizálták a leukémia egyik fajtáját – írja az Index.

Az orvosok szerették volna minél előbb megkezdeni a gyerek kemoterápiáját, az eredmények alapján ugyanis 98 százalékos esélyt láttak arra, hogy már heteken belül javuljon az állapota.

A szülők azonban nem vitték el a kemoterápiás kezelésre a gyereket, helyette bíróságon kezdeményezték, hogy olyan alternatív megoldásokkal kezelhessék a gyereket, mint a vitaminok, a diéta, illetve az orvosi kannabisz.

Bár a szülők korábban jelezték, hogy más orvosi véleményeket is kérnek majd Noah állapotával kapcsolatban, azt az anyja a bíróságon elismerte, hogy bármiféle orvosi ajánlás nélkül vette ki a gyereke karjából az intravénás infúziót.

Képünk illusztráció (Fotó: iStockphoto)

Az eset kapcsán fény derült egy 2016-os családon belüli erőszakos esetre is, amikor a gyerek apja egy műanyag vödröt akart hozzávágni a feleségéhez, de véletlenül a gyereket találta el, akinek kisebb vágás keletkezett az arcán.

Akkor nem jutott bíróságig az ügy, a mostani esetben eljáró bíró azonban ezt az ügyet is elővette, amikor megindokolta, hogy miért nem tartja jónak, hogy a négyéves fiú továbbra is a szülei felügyelete alatt álljon. Áprilisban végül a kemoterápia elmulasztása után elvették a gyereket a szülőktől, most hétfőn pedig egy floridai bíróság elutasította a kérelmüket, hogy a felügyeleti jogot visszakaphassák.

Noah jelenleg a nagyanyjánál él, anyja és apja felügyelettel látogathatja, az orvosi kezelésén azonban nem lehetnek jelen.

A helyzet nem végleges, ha októberben a bíróság úgy ítéli meg, hogy a szülőkkel jól lehet együttműködni, van esélyük arra, hogy visszakapják a gyereküket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top