Család

Nyílt levél a tini gyerekeimnek: nem vagyunk csórók, de nem adok több pénzt

Egy anya nyílt levele, amiben elmagyarázza, miért nem ad szíre-szóra pénzt a tini gyerekeinek.

Kedves gyerekeim!

Tudom, hogy nagyon igazságtalannak érzitek, amikor nem szórlak meg titeket mindennap tízezresekkel, és azt hiszitek, milyen smucig anyátok van, de megnyugtatlak: nem vagyunk csórók, nem azért nem kaptok számolatlanul pénzt, mert nincs egy vasunk sem. Igen, tudnék adni minden héten három mozira is pénzt, sőt telne arra a 25 ezres cipőre is, amiért épp a minap könyörögtetek. Csak nem akarok adni.

Úgy döntöttem, hogy nem adok a zsebpénzeteken felül, mert meg kell tanulnotok beosztani a pénzt. 

A ti érdeketekben teszem, mert tudom, hogy felnőttként ennek a tudásnak óriási hasznát veszitek majd. Látom, hogy mi okoz zavart a fejetekben, látom, hogy az osztálytársak számolatlanul kapnak pénzt mindenre, és hogy 200 ezres cipőkben járnak iskolába. Látom, hogy vannak szülők, akik hitelt vesznek fel azért, hogy a legújabb iPhone-t és Nike cuccot megvegyék a gyerekeknek százezrekért. Soha nem tennék ilyet. Nem az a célom, hogy kevesebbnek érezzétek magatokat, hanem az, hogy megtanuljátok, mire éri meg kiadni pénzt, és mire nem. Azt szeretném, ha a saját bőrötökön tanulnátok meg, hogy ha x forintotok van, akkor nem költhettek el x+10 forintot. Szerintem a gyerekneveléshez tartozik, hogy megtanítsam nektek a pénz használatát.

kamasz pénz gyereknevelés

Képünk illusztráció (Forrás: Unsplash)

Jó gyerekek vagytok, kamaszként sem balhéztok sokat, türelmesen végighallgattátok, amikor előadást tartottam a költségvetésről és a büdzséről. Levezettem egy táblázatban nektek, hogy mennyi a családunk bevétele, mennyire van szükség a létfenntartáshoz, és mennyibe kerül az élet. Fontos lecke, amiből nem tudom, mennyit fogadtatok be úgy igazán, de remélem, hogy kicsit közelebb kerültetek ahhoz, hogy megértsétek, miért vagyok ilyen szigorú a pénzügyek terén.

Mert ha én nem tanítom meg, ki fogja megtanítani? Az iskolában szó sincs pénzügyekről, beosztásról, tervezésről, pedig mi lehetne ennél fontosabb tananyag egyáltalán?

Olyan világban élünk, amit a pénz irányít. Nem azt akarom elérni, hogy a pénz mozgasson titeket, mert nem ettől lesztek boldogok, hanem az a feltett szándékom, hogy tisztán lássátok a pénz értékét, ne keverjétek majd felnőttként magatokat felesleges hitelekbe, ki tudjátok számolni, meddig ér a takarótok. A pénzügyi tudatosság az egyik legfontosabb képesség ahhoz, hogy nyugodt életet biztosítsatok majd magatoknak. És igen, ahhoz, hogy ez kifejlődjön, az kell, hogy kamaszkorban szembesüljetek vele, hogy a pénz nem a fán terem, és hogy nem kaptok bármikor, amikor épp megkívántok valami huszadik felesleges holmit.

Azt gondolom, hogy tiniként jó dolgotok van (nekem nem volt ennyire jó dolgom, az biztos), mert havi 10 ezer forintot kaptok fejenként zsebpénznek, amiből csak a szórakozásotokra kell költenetek. Ha úgy döntötök, hogy ezt a mekiben veritek el két nap alatt, akkor így jártatok, nincs több. De úgy is dönthettek, hogy átgondoljátok, mennyire szeretnétek azt a 20 ezres fülhallgatót, és összegyűjtitek rá a pénzeteket. Ebből fogtok tanulni, így lehet az impulzív vásárlásokra rá sem szokni, és a pénzt a helyén kezelni. Nem pénzt, hanem inkább pénzügyi tudatosságot adok nektek. Egy nap majd rájöttök ti is, hogy ezzel kaptátok tőlem a legtöbbet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top