Család

Majdnem 10 ezren kérték, hogy a gyerekük később kezdje az iskolát

Ennyi kérelem érkezett az Oktatási Hivatalhoz.

Csaknem tízezer kérelem érkezett az Oktatási Hivatalhoz (OH) a tankötelezettség kezdési időpontjának módosításra – közölte az OH hétfőn az MTI-vel.

Január 31-éig kérelmezhették a szülők a tankötelezettség kezdési időpontjának módosítását az augusztus 31-éig hatodik évüket betöltő gyermekük esetében.

A hivatalhoz eddig 9941 kérelem érkezett be. Ez a szám a OH szerint az előzetes szakmai várakozásoknak megfelelő, a kérelmek feldolgozása folyamatos és zökkenőmentes.

Az Oktatási Hivatal 8 napon belül dönt a beadványokról, ha a kérelem és a beküldött dokumentumok alapján erre lehetősége van. Ha ennyi időn belül nem hozható döntés, a hivatal teljes eljárásban, vagyis legfeljebb 60 napon belül dönt.

Az elbírálást pedagógiai szakértők végzik, akik mérlegelik a szülő kérelmében foglaltakat, és a gyermekkel foglalkozó szakemberek véleményét, iskolaérett-e gyerek. Az esetek mintegy kétharmadában szakértőként rendelik ki a pedagógiai szakszolgálatot, és a szakvélemény alapján hoz döntést a hivatal.

A procedúra legfőbb célja a hivatal szerint az, hogy kiszűrjék a gyermek szempontjából hátrányos és indokolatlan felmentéseket. A szülők és több szakmai szervezet azonban attól tartanak, hogy olyan gyerekeket is iskolába küldenek, akik még nem érettek erre. Emellett nem tudni, pontosan mik a kritériumok, és olyanok döntenek, akik nem is ismerik a gyereket. 

A Szülői Hang nem reprezentatív felmérése szerint a beadványok 71 százalékát felülvizsgálatra küldte a hivatal.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI / Kovács Tamás)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top