Család

Iskolaérettség: haladékot kaphatnak a szülők

Meghosszabbítják a kérelmek benyújtásának határidejét.

Átmeneti jelleggel január 15-ről január 31-re módosulhat az iskolahalasztási kérelmek benyújtásának határideje, ha a parlament elfogadja azt a módosító javaslatot, amit a múlt héten nyújtottak be – írja a Népszava.

A köznevelési törvényt idén júliusban módosították. Nagy felháborodást okozott, hogy eddig a szülők és az óvodapedagógusok közösen döntöttek az iskolaérettségről, január 1-től viszont az Oktatási Hivatal (OH) dönthet erről közigazgatási hatósági eljárás keretében.

Eddig úgy volt, hogy a halasztási kérelmeket január 15-ig kell benyújtani az Oktatási Hivatalhoz. A másik megoldás, hogy aki határidő előtt tud az iskolakezdés halasztását javasló szakvéleményt szerezni a pedagógiai szakszolgálatnál, annak már nem kell az Oktatási Hivatalhoz fordulnia. Ha a mostani javaslatot elfogadják, mindkét esetben január 31-re változhat a végső dátum.

Ez viszont csak azokon segíthet, akik még korábban a szakszolgálatokhoz fordultak. Ha valaki most kezdeményezné a szakértői vizsgálatot, szinte esélytelen, hogy január végéig megkapja a szakvéleményt. Így ők kénytelenek az Oktatási Hivatal januári eljárására bízni magukat.

(Kiemelt kép: iStockphoto)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top